05.02.2014 | La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha presentat aquest matí la proposta de Pacte per a la lluita contra la pobresa a Catalunya, a la qual el Govern destinarà 850 milions d’euros en els propers tres anys. A falta d’estudiar amb detall les mesures i les partides pressupostàries, la dotació no suposaria cap increment addicional respecte al que preveu el Pressupost 2014 de la Generalitat. La presidenta d’ECAS, Teresa Crespo, que ha assistit a la presentació amb altres professionals d’entitats socials, considera satisfactori que s’avanci en el procés i entén la proposta com “el tret de sortida del Pacte: un cop aprovat, caldrà veure els recursos concrets que s’hi destinen i si seran suficients”.

El pla està basat en el Document de propostes per a la lluita contra la pobresa i per a la inclusió social a Catalunya, elaborat per un grup de treball del qual ECAS ha format part junt amb altres entitats del del tercer sector social i col·legis professionals. Els objectius estratègics s’emmarquen dins de cinc grans eixos:

  • Pobresa i inclusió social en la infància i l’adolescència
  • Cobertura de les necessitats bàsiques
  • Ocupació
  • Habitatge
  • Àmbit relacional i comunitari

Les línies prioritàries a les quals el Govern destinarà més recursos que l’any passat són habitatge, beques menjador i renda mínima d’inserció, un front clau per a ECAS en els darrers anys. El Pacte es proposa “adequar el programa a les necessitats del context socioeconòmic actual, mantenir els ajuts d’urgència social i garantir el nivell de prestació del dret d’assistència jurídica gratuïta, entre altres mesures”. (Veure nota de premsa del Govern.)

Teresa Crespo celebra que el document incorpori els indicadors de seguiment demanats pel grup de treball i agraeix la disposició al diàleg expressada per la consellera Neus Munté i la directora de l’ICASS, Carmela Fortuny. A partir d’ara s’obre un període d’estudi de la proposta, a la qual es podran fer aportacions fins que el document es remeti al Parlament per a la seva aprovació.

La Taula del Tercer Sector ha demanat “que el Pacte contra la pobresa doni un nou impuls a les polítiques per reduir les desigualtats i evitar una fractura social” i, “a l’espera d’analitzar amb detall el document i treballar-lo conjuntament amb el Govern”, ha expressat “la disposició de les entitats socials catalanes a assumir compromisos concrets que complementin els del Govern i envigoreixin l’esforç conjunt de tota la societat catalana per reservar la cohesió social”. | Nota de premsa de la Taula en PDF

Per altra banda, el Govern va aprovar dimarts una nova línia d’ajuts a l’habitatge per a persones en situació d’atur de llarga durada que podria beneficiar unes 4.000 famílies. Amb una dotació de set milions d’euros, el programa és de caràcter preventiu “amb la voluntat d’evitar desnonaments” i “solucionar situacions urgents de famílies que no poden esperar a les convocatòries ordinàries” d’ajuts al lloguer, segons el Govern. Les prestacions seran d’entre 100 i 200 euros i les gestionaran els ajuntaments a través dels serveis d’atenció primària.

 

 

Recommended Posts