Reunió taula consultiva sobre transparència22.11.2016 | La taula consultiva sobre transparència de les entitats sense ànim de lucre es va reunir el passat 4 de novembre per valorar l’estat de la transparència de entitats, l’evolució del projecte TransparEnt i per proposar noves línies d’actuació.

Formació i eines per aplicar criteris de transparència

Les conclusions d’aquesta trobada són la necessitat de proporcionar a les entitats models i eines perquè puguin aplicar criteris de transparència amb més facilitat i la importància de reformular el pla de formació actual per poder fer un assessorament més directe a les entitats participants.

A més de l’eina gratuïta TransparEnt -que estan fent servir més de 170 entitats— s’ha impulsat una pla de formació, que es complementa amb tallers sobre transparència d’altres esdeveniments com l’Escola d’Estiu del Voluntariat o els programes de formació de Torre Jussana. Les entitats també compten amb serveis tècnics i d’assessorament com els que ofereixen Xarxanet o Voluntariat.org i amb publicacions com la Guia de Transparència per entitats publicada per la Generalitat de Catalunya.

En aquest sentit, després d’una primera fase de formació basada en la sensibilització i el coneixement de les idees i criteris més generals, la formació és més específica; com ara la que s’imparteix a la Federació Allem, que consisteix a una sèrie de quatre sessions amb el grup d’entitats sòcies, per tal que puguin avançar dins procediment TransparEnt en cada sessió. Aquest model seria adaptable a les necessitats de les diferents federacions.

Més recursos per l’aplicació de la transparència a les entitats

D’altra banda, s’ha copsat l’interès dels ajuntaments per donar suport a les entitats. Per exemple, l’Ajuntament de Sabadell està col·laborant amb la DGACC en l’organització de sessions de formació per les entitats del municipi i l’Ajuntament de Barcelona ha encarregat un estudi per saber quin és l’estat de la transparència de les entitats que reben subvencions del consistori i orientar-los sobre els recursos de què disposen per poder aplicar les obligacions de la Llei de Transparència.

La reunió va ser presidida pel Sr. Bernat Valls, Director General d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya i  va comptar amb la participació de Núria Espuny, Directora General de Transparència, Dades Obertes i Qualitat Democràtica de la Generalitat de Catalunya; Marc Viñas, Subdirector General de Cooperació Social i Voluntariat; Rosa Valentí, responsable del Departament de Transparència de l’Ajuntament de Barcelona; Amparo Moreno, directora del LPCCP; Agnès Felis, d’ECAS; Montse Rosell i Montserrat Palanques, de la Federació Catalana de Voluntariat Social; Miquel Àngel Aragó, del Consell d’Associacions de Barcelona; Anna Albareda, de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social a Catalunya, i Pedro Molina i Alexandre Lavado de l’equip del LPCCP.

Podeu consultar el 4t. Informe TransparEnt amb les dades d’utilització de la plataforma del mes d’octubre de 2016 i el desenvolupament del projecte.

Recommended Posts