jornada_cloenda_millora_competencies_contractacio_laconfederacio20.06.2017 | Nota de premsa de La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya (PDF)

  • Les directives europees permeten prestar serveis a les persones al marge de la llei de contractes mitjançant fórmules no contractuals
  • El sector proposarà una regulació de l’acció concertada que asseguri la qualitat dels serveis i el caràcter preferent del Tercer Sector Social
  • La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya clou així la 1ª edició del “Programa de millora de competències en matèria de contractació pública per entitats del Tercer Sector Social”

“Gestionem serveis de titularitat pública des de la no lucrativitat i la reinversió dels beneficis” i aquest valor afegit ha de ser clau a l’hora de contractar serveis per part de les Administracions. Així ho ha defensat avui Joan Segarra, president de La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, a l’acte de cloenda de la 1ª edició d’un programa de formació que ha organitzat per millorar precisament les competències dels professionals del sector en matèria de contractació pública. Davant l’èxit de la convocatòria, s’ha anunciat una propera edició a l’octubre: “Volem ser més forts i millorar les nostres competències per assegurar la qualitat i l’eficiència dels serveis públics d’atenció a les persones”, ha afegit.

Gracia Vara, experta de l’European Institute of Public Administration, ha volgut ressaltar que“Europa ha avançat del ‘comprem al millor preu’ a la compra pública estratègica i és molt curosa amb el compliment dels principis establerts per assegurar el creixement econòmic junt amb la millora de les polítiques socials i mediambientals”. En els darrers anys, el sector mercantil ha entrat amb força en el sector social i l’actual marc regulador fomenta una competitivitat basada en el preu i no en la qualitat del servei.

Si bé en aquests moments s’estan tramitant diverses iniciatives legislatives autonòmiques que preveuen aprofundir en les directives europees i vetllar per la qualitat dels serveis, el Tercer Sector considera que no s’estan esgotant totes les oportunitats que ofereix la normativa comunitària. A més, posa èmfasi en què el dret comunitari permet organitzar la prestació de serveis a les persones al marge de la llei de contractes mitjançant fórmules no contractuals, així com donar un caràcter preferent al Tercer Sector.

Per part de les Administracions, la directora general de Contractació Pública del Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat de Catalunya, Mercè Corretja, i el director de Coordinació de Contractació Administrativa de l’Ajuntament de Barcelona, Francisco Blanco, han reconegut el Tercer Sector Social com un aliat estratègic. “A Catalunya partim d’un model amb gran col·laboració público-privada i gran presència del Tercer Sector que volem preservar i millorar aprofitant les noves directives europees”, ha afirmat Corretja. En relació a la nova normativa, Blanco ha subratllat la voluntat de compra pública social per part de l’Ajuntament de Barcelona: “Hem reorientat l’organització administrativa cap a Europa incorporant clàsules i criteris socials”.

El desplegament reglamentari dels concerts socials i ocupacionals establerts pel Decret Llei 3/2016, de mesures urgents en matèria de contractació pública, resta pendent i per al Tercer Sector Social cal una aposta clara per un model de col·laboració público-social amb vocació transformadora, que potenciï un desenvolupament econòmic i social sostenible i una ocupació de qualitat. Les entitats sense afany de lucre reivindiquen el seu caràcter de servei públic i el seu compromís amb l’acció comunitària per no ser un proveïdor més i treballen en una proposta reguladora de l’acció concertada que es podria presentar la propera tardor.

La primera edició del Programa de millora de competències en matèria de contractació pública per entitats del Tercer Sector Social s’ha realitzat amb el suport del Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum de l’Ajuntament de Barcelona. “Comptem amb el Tercer Sector per a la coproducció de les polítiques públiques en l’àmbit dels serveis d’atenció a les persones”, ha assegurat Jordi Via en representació del consistori.

Crònica de l’acte al web de La Confederació

Recommended Posts