20190115_TornaCanviada2019_TWITTER15.01.2019 | Organitza Lafede.cat

La VI Fira de Voluntariat Internacional #TornaCanviada se celebrarà el dijous 24 de gener de 17.30 a 20.30h a la seu de Lafede.cat (Tàpies 1-3). Tretze entitats federades a Lafede.cat exposaran els seus projectes de voluntariat Internacional de curta i llarga durada a més de 30 països diferents.

La Fira sempre es fa a principis d’any perquè les organitzacions especialitzades insisteixen que cal preparar aquests viatges amb temps d’antelació, conèixer bé l’organització i el que proposa, i formar-se abans de marxar per tal de conèixer la realitat política i cultural del país on es viatgi. Els viatges són experiències de convivència i cal estar predisposat a conèixer gent i adaptar-se a les diferents situacions i cultures.

Entitats participants: Acció Internacional per la Pau (IAP Catalunya), Associació Catalana per la Pau – ACP, Brigades Internacionals de Pau de Catalunya, Enginyeria Sense Fronteres, Fundació Internacional de Solidaritat Companyia de Maria- FISC, Fundació Comparte, Fundació Proide, InterRed Catalunya, Oxfam Intermón – Volpa, SED Catalunya,Servei Civil Internacional, SETEM Catalunya i Vols.

Triar  el voluntariat de manera informada

Les ONG amb trajectòria en el sector estan especialment preocupades pel sorgiment de falses ONG i falsos projectes creats amb l’única intenció de fer negoci del voluntariat, el que s’anomena “volunturisme”, i per la utilització de menors amb aquests fins. L’estiu passat l’empresa catalana Yes we help es va fer passar per una ONG amb projectes a Ghana i Sri Lanka, després de donar-se a conèixer per les xarxes socials, i ara el seu fundador està acusat d’estafa.

Aquest cas, d’altra banda, va posar sobre a taula la importància de les xarxes socials a l’hora d’explicar les experiències de voluntariat internacional. L’abús de imatges de menors o el tipus d’imatges que es mostren poden, com diu l’afroactivista Desirée Bela-Lobedde, «perpetuar el racisme, el paternalisme i la infantilització» dels pobles i comunitats que es visiten. Cada vegada més ONG que organitzen viatges i estades de voluntariat internacional parlen del «síndrome del salvador blanc» en les seves formacions, i donen pautes sobre la realització de fotografies i la seva difusió per tal que els voluntaris i les voluntàries siguin respectuosos amb aquells que visiten.

Recull de consells i recomanacions per escollir entre les diferents ofertes de voluntariat internacional.

Recommended Posts