20.05.2020 | Nota de premsa d’Arrels Fundació

201.239 persones dormen als carrers de Barcelona segons el recompte realitzat per Arrels Fundació la nit del 14 maig. Es tracta d’una dada semblant a la de l’any passat, però hi ha un fet diferencial i que agreuja la situació: en les darreres setmanes s’han obert620 places d’emergència, és a dir, que parlaríem de centenars de persones més en situació de carrer que, en el context d’estat d’alarma, s’han pogut resguardar de forma temporal.

Sabem que moltes d’aquestes persones abans no vivien al carrer sinó en habitacions de relloguer o pensions que durant l’estat d’alarma han tancat. Són persones víctimes de desnonaments invisibles. “Un dels reptes, ara, és evitar que les persones que ocupen aquestes places d’emergència hagin de viure al carrer quan els recursos tanquin i es desconfinin. Si això passa, la frustració de les persones augmentarà i serà molt més difícil actuar”, afirma Ferran Busquets, director d’Arrels.

Ciutat Vella, Sants-Montjuic, l’Eixample i Sant Martí acullen el 79% de les persones localitzades. El recompte ha estat possible gràcies a la participació de més de 600 persones voluntàries, que han recorregut els dels barris de la ciutat seguint les mesures de prevenció i les indicacions de l’estat d’alarma.

Una oportunitat per repensar el model

  • Exigim habitatge més enllà dels recursos d’emergència temporals, ambperspectiva de drets i accés a una llar com a condicions indispensables.
  • Proposem a l’Ajuntament de Barcelona adaptar els recursos a les persones i habilitar espais petits per tots els barris, que permetin deixar de dormir al carrer de manera ràpida.
  • Instem a la Generalitat i al govern de l’estat espanyol a aprovar i implementar les estratègies per a l’abordatge del sensellarisme que continuen aturades.
  • Demanem als municipis que atenguin totes les persones que viuen al carrer i que col·laborin entre ells.

Des que es va decretar l’estat d’alarma, l’equip de carrer d’Arrels ha visitat més de 250 persones, hem ofert serveis bàsics a 350 i n’hem garantit allotjament estable a més de 200. També hem activat dos projectes per fer front a l’emergència: un nou equip de carrer de caràcter assistencial que està arribant a 140 persones que dormen a l’Eixample, Sants i Ciutat Vella; i un servei d’orientació telefònica que ja ha atès 140 trucades.

Recommended Posts