08.04.2020 | Nota de premsa de la Fundación Secretariado Gitano

  • Aquest Dia de el Poble Gitano 2020 volem posar el focus en la desigualtat que continua marcant la vida de moltes nenes i nens gitanos, agreujada per la situació de confinament
  • La campanya El Pupitre Gitano insisteix en aquest moment al peu del canó educativa i digital que
    s’accentua amb la crisi de l’Covid-19

Barcelona, 8 d’abril de 2020.- El 8 d’abril es celebra el Dia de el Poble Gitano a tot el món, per recordar la història
d’aquest poble i retre homenatge a les víctimes gitanes de les diferents persecucions al llarg dels segles. Aquesta data, commemora el Congrés Mundial Romaní celebrat a Londres el 8 d’abril de 1971 al que es van instituir la bandera i l’himne gitanos.

Aquest any la celebració coincideix amb la pandèmia de l’Covid-19 i amb una crisi sociosanitària que moltes famílies gitanes estan vivint de manera molt dramàtica, ja que se suma a la greu situació de pobresa i exclusió que ja vivien moltes d’elles. El 86% està per sota de llindar de la pobresa, un 46% de llars en extrema pobresa. Des de la Fundació Secretariat Gitano hem insistit des de l’inici de la crisi en què els poders públics posin en marxa mesures urgents per als més vulnerables amb l’objectiu que ningú es quedi enrere.

Aquest 8 d’abril, posem també el focus en les nenes i nens gitanos i en el seu dret a l’educació en igualtat de condicions. Amb una taxa de pobresa infantil que ascendeix al 89% (un 51% de pobresa infantil extrema) és urgent adoptar mesures que puguin pal·liar la bretxa que aquesta situació de confinament fa encara més gran per a la infància gitana. La manca de recursos incorpora també dificultats afegides per seguir la formació en línia. El 79% de les llars gitanes no tenen ordinador i moltes tampoc compten amb accés a internet, el que repercutirà en l’adquisició de coneixements, habilitats i competències digitals. La desigualtat de partida s’agreuja i suposarà un desavantatge en el procés educatiu de nenes i nens que tindran menys oportunitats i estaran en inferioritat de condicions. A més, de la manca de mitjans tècnics i de coneixements tecnològics, se suma la situació d’emergència social que estan patint moltes famílies de barris vulnerables.

Hem adaptat un vídeo de la nostra campanya El Pupitre Gitano (llançada en 2019), que fa visible les barreres de nenes i nens gitanos que estan darrere que sis de cada deu nens i nens no acabin la Secundària. A aquestes barreres (desigualtat, manca de suport, segregació …) s’afegeix ara la bretxa digital.

Des de la Fundació Secretariat Gitano insistim a les autoritats públiques en la urgència de protegir especialment a nenes i nens de barris vulnerables, garantint la seva adequada alimentació, el suport a la continuïtat de les tasques escolars i a evitar qualsevol altra situació de risc.

Els equips territorials de la FSG i els seus més de 256 professionals educatius, hem reforçat el nostre treball per atendre les necessitats de la població gitana i especialment de nenes i nens, a través d’orientació i suport educatiu, entre d’altres, buscant alternatives per pal·liar la bretxa digital.

Més informació en els següents enllaços:

Recommended Posts