portada_propostes_reforma_fiscal18.03.2014 | La Plataforma per una fiscalitat justa, ambiental i solidària ha presentat aquest matí en roda de premsa el document ‘La reforma fiscal que volem. Propostes de la ciutadania davant la reforma del sistema fiscal’ i ha valorat l’informe encarregat pel Govern espanyol a un comitè d’experts per preparar la reforma fiscal prevista per aquest any.  Xavi Casanovas, portaveu de la Plataforma, ha qualificat l’informe dels experts d'”eina de legitimació d’un full de ruta ja marcat” pel Govern i  ha advertit que les mesures proposades significarien una major càrrega per a les classes assalariades. La pujada de l’IVA –d’un 10 a un 21% en el cas dels aliments, per exemple– i la baixada dels tipus màxims de l’IRPF “estrangularia les classes mitjanes i perjudicaria els més desafavorits”, segons Miguel Ángel Mayo, tècnic inspector d’hisenda i membre de la Plataforma. “L’IVA ha de ser un recurs finalista, no un mecanisme de recaptació”, ha afegit.

Una de les propostes bàsiques de la Plataforma, formada per més d’una vintena d’entitats socials i sindicals catalanes, és equiparar la fiscalitat de les rendes del capital amb la dels salaris, que ara són els que suporten la major part de la pressió fiscal. També demana un gravamen addicional a l’impost de societats d’un 5% i, com a impost indirecte alternatiu a la pujada de l’IVA, un gravamen a les transaccions financeres i actvitats especulatives. L’objectiu és “abandonar el discurs de la despesa i atacar el dèficit públic per la vessant dels ingressos, definint un sistema tributari proporcional i redistributiu que garanteixi tant la justícia fiscal, com la impossibilitat d’escapar a l’aplicació del sistema tributari per mitjà del frau fiscal”. Una de les mesures en aquest sentit és incrementar la baixa proporció d’inspectors d’hisenda per habitant que hi ha actualment a Espanya .

fiscalitatjusta_rdpXavi Casanovas ha recordat, a més, que tenim uns tipus efectius gairebé 10 punts per sota de la mitjana europea i ha reivindicat “un sistema just i progressiu que garanteixi que pagui més qui més té”, i que serveixi per fer sostenible “el model d’Estat de benestar que volem”. L’informe dels experts del Govern, presentat pels seus autors com a ‘neutre’, prescindeix completament del context actual de precarietat i deteriorament de les condicions de vida de bona part de la població fins al punt que les paraules ‘pobresa’ i ‘exclusió’ no apareixen ni una sola vegada. “La neutralitat en política fiscal no existeix”, ha afirmat Casanovas. 

 

Recommended Posts