08.07.2021 | Nota de premsa de l’Assamblea catalana de suport a la Gira Zapatista

El dimarts 6 de juliol a la tarda, es va celebrar l’acte de benvinguda de l’Escuadrón zapatista 421 a Barcelona. L’esdeveniment, organitzat per l’Assemblea Catalana de Suport a la Gira Zapatista, va començar a les 18h a l’estàtua de Colom amb les paraules de Marijose, integrant de la delegació zapatista; va continuar amb una caminada i bicicletada per la Rambla a ritme de consignes i percussions, i va acabar a Plaça Catalunya amb més parlaments i actuacions.

Fotògraf: Robert Bonet

Sota de l’estàtua de Colom i davant de centenars d’assistents, la compañeroa zapatista Marijose va rebatejar Europa amb el nom de SLUMIL K’AJXEMK’OP o terra insumisa, que no es resigna, que no es desmaia. A continuació, membres de l’Assemblea Catalana de Suport a la Gira Zapatista van llegir una carta de benvinguda a les companyes del moviment indígena de Chiapas. A Plaça Catalunya van continuar els parlaments de les set membres de l’esquadró 421 i de diferents col.lectius en defensa de diverses lluites antiracistes, feministes i LGTBI, ecologistes, per l’habitatge, la terra, l’educació, la cultura popular, la llibertat i l’autogestió, procedents de territoris urbans i rurals.

Les companyes del moviment zapatista arriben a Barcelona després de recórrer les ciutats de València, Madrid, Mérida i Vigo, on van desembarcar el passat 22 de juny després de quaranta-set dies a bord del veler “La Montaña”. Comencen la Gira per la Vida a la Península Ibèrica i continuaran recorrent el continent europeu, on han estat convidades a una trentena
de països.

És una travessa cap a Occident que el moviment zapatista concep com una conquesta al revés, del territori conquerit al conqueridor, si bé als seus comunicats expliquen que, al contrari de la invasió colonial de fa més de 500 anys, avui la seva arribada és consensuada. Per aquest motiu, l’Assemblea Catalana de Suport a la Gira Zapatista va escollir l’estàtua de Cristòfol Colom com a punt de partida de l’acte de benvinguda, per a reafirmar el compromís antiracista i anticolonial arreu del territori català, i va triar Plaça Catalunya com a lloc de tancament, per reivindicar un espai històric de disputa i resistència popular on el 15M, ara fa deu anys, milers de persones es van indignar i rebelar contra el model social i polític vigent.

A mode de cloenda, i per recordar la importància de mantenir els moviments socials en peu de lluita, la portaveu zapatista Marijose va exclamar: “hermanas, hermanos, hermanoas, despertad!”.

La setmana que ve, l’esquadró 421 es reunirà a París amb una segona delegació zapatista, més nombrosa, que aterrarà a la capital francesa, des d’on continuaran la Gira per la Vida. Preveient el retorn de les companyes zapatistes en terres catalanes abans que finalitzi l’estiu, diversos col·lectius ja han proposat més de noranta actes, activitats i accions des de diferents barris, ciutats i viles.

Recommended Posts