01.09.2015 | Arran de la greu crisi de persones refugiades que viu Europa aquest estiu, l’associació Ambdrets ha emès un comunicat (PDF) en què expressa la consternació davant la situació i la vergonya per “la inacció dels Estats europeus, l’aixecament de noves tanques, la desmemòria de molts, i la deshumanització de quasi tots els governs europeus”.

El text recorda la Directiva 2001/55/CE, relativa a les normes mínimes per a la concessió de protecció temporal en cas d’afluència massiva de persones desplaçades, i es pregunta “per què no s’aplica? A qui va dirigida si no a persones que fugen de la guerra?”. Entre les possibles vies de solució a la crisi humanitària que estem patint, Ambdrets apunta “operacions de rescat amb l’objectiu de salvar vides i evitar més morts al mediterrani; corredors
humanitaris que garanteixin l’exercici del dret d’asil i la seguretat de les persones que ho necessiten, tenint en compte que la gran majoria són susceptibles de ser-ho al venir de països com Síria, Líbia, Iemen, etc.; quotes de reassentaments” que estableixin en número de persones refugiades que cada Estat pot/vol acollir; i l’accés a visats humanitaris perquè les persones que ho necessitin puguin arribar a Europa d’una forma segura.

Ambdrets fa una crida a estendre les “petites flames” i iniciatives individuals i col·lectives que estenen la mà a les persones refugiades per  convertir “les nostres cases, les nostres ciutats, els nostres països en llocs acollidors”, i celebra la proposta de l’Ajuntament de Barcelona de crear una xarxa de ciutats d’acollida de persones refugiades.

Comunicat en PDF

 

Recommended Posts