03.09.2020 | Informe del Consell de Cohesió i Serveis Socials de Girona

  • Més de la meitat de les entitats socials de la ciutat de Girona han incrementat les seves activitats arran de la COVID, segons un informe que ha publicat el Consell de Cohesió i Serveis Socials de Girona.
  • El document mostra també que la majoria (15 de les 21 consultades) han hagut d’adaptar els seus projectes a les circumstàncies actuals, i que el 81% de les associacions han detectat necessitats essencials no cobertes des del març.

Les entitats socials han hagut d’incrementar les seves activitats arran de la crisi de la COVID. Ho mostra l’informe del Consell de Cohesió i Serveis Socials de Girona sobre l’impacte de la COVID-19. El document recull també que prop del 30% han mantingut un volum d’activitat similar als mesos previs, i que prop d’un 20% l’han reduït substancialment.

15 de les 21 entitats consultades afirmen que continuen els projectes que tenien en marxa adaptant-los a les noves circumstàncies. En aquesta adaptació, destaquen el teletreball, l’augment de l’ús de les TIC o l’ús de nous dispositius d’atenció. La majoria d’entitats també assegura que han hagut d’emprendre nous projectes per fer front a la crisi.

L’informe posa de manifest les preocupacions de les entitats enfront del nou escenari: l’efectivitat del suport emocional telefònic, la manca de recursos humans per atendre les noves situacions, l’augment de necessitats bàsiques per cobrir, l’angoixa i l’estrés dels professionals i la reducció d’ingressos, i la viabilitat econòmica de les pròpies entitats. Més de la meitat de les entitats situen com a primera necessitat mantenir el vincle amb els usuaris, la base social i la ciutadania, però també demanen eines per treballar amb altres associacions.

El 81% de les entitats han detectat necessitats essencials no cobertes a la ciutadania: falta d’atenció a famílies vulnerables; infrahabitatge; atenció assistencial a persones amb discapacitat; material escolar, dispositius informàtics i digitals; suport emocional al dol i l’ansietat i accions contra la violència masclista i intrafamiliar. Les associacions veuen també un deteriorament de les persones usuàries -de salut, cognitiu, físic, mental o relacional.

Pel que el Pla de Treball del Consell de Cohesió i Serveis Socials, les entitats marquen com a prioritari un espai per la no discriminació i projectes per a joves migrats sols.

Recommended Posts