02.04.2020 | Nota de premsa de la Taula del Tercer Sector i La Confederació

  • Reclama amb caràcter d’urgència l’entrega d’EPI’s i tests ràpids per als serveis residencials i l’atenció domiciliària

  • Està en total desacord amb la retallada en un 55% de les polítiques actives d’ocupació de Catalunya anunciada pel govern espanyol i avisa de les conseqüències en les persones vulnerables

Barcelona, 2 d’abril de 2020.- Davant els últims esdeveniments relacionats amb l’evolució de la crisi sociosanitària de la COVID-19, la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya:

Reclamem amb caràcter d’urgència l’entrega d’EPIs i tests ràpids per als serveis residencials i l’atenció domiciliària:

Som conscients de la situació d’emergència sociosanitària que ha comportat la COVID-19 i dels esforços que fa el Govern per pal·liar-la però, una vegada més, reclamem amb la màxima contundència que les treballadores i persones ateses han de tenir totes les mesures de protecció i seguretat. No oblidem que els serveis que gestiona el Tercer Sector Social són, en la seva gran majoria, serveis públics.

Per això, demanem al Govern de la Generalitat de Catalunya, tal com es va comprometre en la reunió de la Mesa unitària en defensa del Sector Social i d’Atenció a les persones de Catalunya, del passat 26 de març, amb caràcter d’urgència, el següent:

 

  • Que les treballadores de centres residencials (gent gran, persones amb discapacitat, salut mental i addiccions, infància i adolescència) tinguin material i equips de protecció per poder-se protegir a elles i a les persones ateses.

  • Que les treballadores de tots els serveis que impliquen l’entrada a un domicili particular (atenció domiciliària, assistents personals, activitats derivades de tuteles, etc.) tinguin també totes les mesures de protecció necessàries per no posar en risc la seva salut ni la de les persones ateses.

  • Que es faciliti a les entitats socials que desenvolupen aquest tipus de serveis l’accés immediat a proves de diagnòstic ràpides amb l’objectiu de reforçar les plantilles i activar professionals que en aquests moments es troben preventivament confinades sense saber si són positives o no. La manca de professionals és una de les principals necessitats del sector: cal assegurar l’atenció a les persones més vulnerables garantint, a la vegada, la seguretat de les professionals.

  • Que les persones ateses en aquests serveis residencials també tinguin accés a proves de diagnòstic ràpides, per així, si les seves famílies ho volen, poder passar la resta del confinament als seus domicilis, i disminuir la pressió assistencial en els centres.

Les dues entitats representatives del Tercer Sector Social de Catalunya són conscients de l’esforç que està fent el Govern de la Generalitat però, cada dia que passa sense la protecció necessària, la situació s’agreuja. Igual que el sector sanitari, el sector social demana poder treballar en les condicions òptimes per aturar aquesta pandèmia. El front social és molt important en aquests moments de màxima vulnerabilitat i es necessiten respostes urgents: no es pot esperar més.

Estem en total desacord amb la retallada en un 55% de les polítiques actives d’ocupació de Catalunya anunciada pel govern espanyol:

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya se sumen a la queixa del Govern per la decisió de l’executiu central de retallar 215 milions d’euros del fons que rep la Generalitat perquè, davant l’escenari post crisi de la pandèmia del coronavirus, aquest tipus de mesures són absolutament necessàries per frenar l’impacte negatiu en l’ocupabilitat de les persones, especialment les més vulnerables.

El Tercer Sector Social de Catalunya manifesta:

  • Que la retallada de diners destinats a la formació i inserció laboral agreuja la situació de les persones que ja tenien dificultats d’accés al mercat de treball i a totes aquelles que s’han vist afectades per l’emergència de la COVID-19.

  • Insistim que, tan important és que la persona en una situació de fragilitat tingui accés a una prestació social que l’ajudi a fer front a les necessitats bàsiques, com que, en paral·lel, es pugui formar per millorar la seva ocupabilitat.

  • Aquesta retallada de recursos afectarà un gran volum d’entitats socials que es dediquen a la formació i inserció laboral de persones amb especials dificultats i que, ara més que mai, són indispensables per donar suport i acompanyar als col·lectius vulnerables. Les entitats del Tercer Sector formen i acompanyen a la inserció prop de 150.000 persones cada any.

  • És inacceptable que el Govern espanyol estigui fent un plantejament de retallades en matèria de polítiques actives d’ocupació quan el que caldria ara és reforçar-les al màxim per minimitzar l’impacte de la crisi.

Recommended Posts