Skip to content

02.04.2020 | Nota de premsa del Col·legi Oficial de Treball Social

  • La col·laboració del Col·legi de Treball Social amb el Consorci Sanitari de Barcelona permet la tercera activació del Grup d’Emergències en aquesta crisi
  • Les treballadores socials comencen avui a oferir primers auxilis emocionals a malalts lleus que necessiten aïllament o no poden rebre atenció a casa seva

Barcelona | 2 d’abril de 2020

El Grup d’Intervenció en Emergències del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT) col·labora des d’avui en el projecte ‘Hotel Salut’ prestant acompanyament psicosocial a pacients amb coronavirus que presenten símptomes lleus i que necessiten aïllament o no poden rebre atenció a casa seva. Una desena de treballadores socials donaran servei a tres hotels de Barcelona que en total sumen 500 places en el marc del projecte impulsat pel Consorci Sanitari de Barcelona, format per l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu de descongestionar els hospitals de la ciutat.

Les professionals de l’equip d’emergències del TSCAT prestaran primers auxilis emocionals mitjançant atenció telefònica proactiva i faran el seguiment adient en funció de les necessitats de cada cas. Les dues activacions prèvies d’aquest equip en el transcurs de l’emergència sanitària per la Covid-19 –per part del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat– han permès constatar que l’acompanyament psicosocial és fonamental en moments de gran incertesa com els que estem patint.

La responsable del Grup d’Emergències, Montse Mas, assegura que “en base a l’experiència atenent trucades rebudes al 012, la gent agraeix moltíssim tenir una persona que es preocupa per la seva situació, els dedica temps i fa seguiment de les seves necessitats. En general, la gent es queda més tranquil·la”. Les professionals de l’equip són treballadores socials de diferents àmbits –serveis socials, sistema sanitari, residències, dependència, salut mental…– que compaginen la intervenció voluntària en emergències amb la seva feina habitual, que majoritàriament en l’actual període d’excepcionalitat es manté perquè es tracta de serveis essencials d’atenció a les persones.

El Col·legi de Treball Social destaca la professionalitat i el gran esforç que està fent el col·lectiu per donar resposta a l’emergència en què ens trobem, amb situacions molt complexes de persones en estat d’elevat impacte emocional. Les treballadores socials proporcionen informació, assessorament i contenció emocional i, en funció de les necessitats detectades, procedeixen a l’activació de recursos específics. Els dos principals àmbits d’actuació són salut i serveis socials.

La col·laboració del Grup d’Intervenció en Emergències del TSCAT amb el projecte ‘Hotel Salut’ té prevista una durada d’un mes aproximadament, però es valorarà la seva continuïtat en funció de l’evolució de la situació d’emergència sanitària i social en què ens trobem.