Es podran lliurar signatures fins al 25 de gener de 2013 | Nota de premsa de la Taula d’entitats del Tercer Sector (pdf)

23.10.2012 | La Mesa del Congrés dels Diputats ha ampliat en tres mesos el termini de recollida de signatures en suport a la ILP per la dació en pagament, de manera que es podran presentar signatures fins al 25 de gener de 2013. Des del 23 d’abril, data en què va començar la recollida de signatures, i fins a dia d’avui, les entitats que conformen la Comissió Promotora han registrat més de 361.000 signatures i esperen registrar les 500.000 necessàries a finals d’aquest mes. Tanmateix, els promotors han demanat a la Mesa del Congrés una ampliació de tres mesos per diversos motius.

En primer lloc, perquè tot i que el còmput dels nou mesos per recollir signatures es va iniciar oficialment el 6 de febrer, la Junta Electoral Central no va lliurar a la Comissió Promotora les caixes amb els plecs degudament validats fins al 17 d’abril. Per tant, van transcórrer més de dos mesos sense poder recollir signatures, a causa de la manca d’agilitat de la Junta Electoral.

D’altra banda, al mes de maig la Junta Electoral Central va modificar el procediment per a la verificació i certificació de les signatures, fet que també va provocar un retard considerable en el procés, en canviar la regulació dels fedataris que recullen les signatures.

Davant d’aquestes dificultats sorgides durant el procés, del tot alienes a la Comissió Promotora, es va decidir demanar una ampliació del termini, ja que l’objectiu inicial és arribar al milió de signatures. D’altra banda, l’ampliació de tres mesos ens permet mantenir la mobilització social davant la injustícia del sistema financer i hipotecari, que s’està cobrant un nombre indecent de víctimes en forma de famílies desnonades.

Segons dades del Consell General del Poder Judicial, entre 2007 i 2011 s’han produït més de 350.000 execucions hipotecàries a l’Estat espanyol. Les Comunitats Autònomes que tenen el trist honor d’encapçalar el rànquing de desnonaments són Andalusia (68.053), Catalunya (65.670) i el País Valencià (65.220).

Aquesta ILP proposa un canvi en la legislació hipotecària amb la finalitat de regular la dació en pagament –que amb l’entrega de l’habitatge es cancel·li el deute hipotecari- amb efecte retroactiu, la paralització dels desnonaments i la promoció del lloguer social. Per primera vegada a Espanya, també es pot signar i fer-se fedatari -persones que donen fe de l’autenticitat de les signatures- de la ILP de manera online, a través del web www.quenotehipotequenlavida.org. Fins al moment s’han acreditat com a fedataris de la ILP més de 3.200 persones a tot l’Estat.

El grup promotor de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per la dació en pagament retroactiva, la paralització dels desnonaments i el lloguer social està format per CCCO de Catalunya, la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), l’Observatori DESC, la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques, la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya i la UGT de Catalunya.

Recommended Posts