13.03.2012 | DIA MUNDIAL DEL TREBALL SOCIAL I MEDALLA D’OR 2013
El treball social reivindica el compromís ciutadà per regenerar la política i frenar el retrocés de l’Estat del Benestar
• Pilar Massana, Medalla d’Or 2013, destaca com a exemple de “treball social que va mès enllà del treball professional, amb implicació fora de l’horari laboral”
• L’arquitecta i ex regidora Itziar González demana “elevar el nivell de la demanda del ciutadà per anar a les causes i transformar la societat”
La celebració ahir a Barcelona del Dia Mundial del Treball Social, organitzada pel Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, es va convertir en un acte emotiu i reivindicatiu a favor de la participació i la mobilització ciutadanes per les causes de la justícia i la cohesió social. L’aforament de l’Ateneu Barcelonès es va quedar curt per acollir les més de 240 persones que volien presenciar l’entrega de la Medalla d’Or 2013 a Pilar Massana i Llorens i la conferència d’Itziar González sobre La construcció del llindar com a “espai ambivalent, interior i exterior, on conviuen el públic i el privat”. L’arquitecta i ex regidora de Ciutat Vella va afirmar que “les ciutats saludables són les que tenen espais per acollir, sensibles a allò vulnerable, a allò fràgil” i va descriure la feina dels treballadors socials com la de “fer entrar llum als espais foscos”.
La presentació que va fer de Pilar Massana la treballadora social Bet Bàrbara va subratllar la “total implicació i compromís” d’una trajectòria de més de 40 anys “des de la base i al costat de la gent, amb senzillesa i una mirada oberta i integradora”. L’economista Arcadi Oliveras va destacar la seva “vocació i coherència”, reflectides en una “premonitòria lluita contra la crisi, treballant per crear feina i pel manteniment de l’Estat del Benestar, ni que sigui precari”.
Pilar Massana entén el treball social com una manera de “fer persones compromeses, lliures i solidàries” i reivindica “l’enorme poder de cadascú per influir en els assumptes del bé comú. Si només treballés als serveis socials —va confessar—no podria resistir fer de contenidor de dificultats dels altres. Participar a altres nivells dóna esperança, sentit vital i perspectiva; permet plantar cara a tanta desigualtat d’oportunitats i tanta injustícia”.
Itziar González va coincidir que “la manera de fer política actualment té a veure amb l’experiència directa i ciutadana” i va assenyalar la necessitat de propiciar “convenis amb instàncies superiors” perquè el treball social “no només contingui i posi tirites”, sinó que transformi. L’ex regidora va apel·lar a la responsabilitat ciutadana “per fer casa comú, perquè la clau de volta no són els partits polítics, sinó la ciutadania participativa i activa”.
La degana del Col·legi de Treball Social, Núria Carrera, va fer èmfasi en la vocació del treball social de ser “al costat de la ciutadania amb compromís i resistència per combatre les desigualtats i lluitar contra exclusió”. L’acte el van inaugurar Dolors Rusinés, secretària general de Benestar Social i Família; Mercè Conesa, vicepresidenta quarta d’Atenció a les persones de la Diputació de Barcelona; i Maite Fandos, tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports de l’Ajuntament de Barcelona.
Nota de premsa del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunhya (PDF)