20161214_RdPCaritas_dretalimentacio14.12.2016 | Nota de premsa de Càritas Diocesana de Barcelona

Càritas impulsa mesures per assegurar el dret a l’alimentació i reclama a les administracions una renda garantida de ciutadania

  • Càritas Diocesana de Barcelona presenta l’informe “Fràgils. L’alimentació com a dret de ciutadania” on es constata que l’entitat ha multiplicat per quatre les ajudes destinades a l’alimentació durant la crisi, passant de 500.000 € (2007) a 2.000.000 € (2016)
  • Reclamem una renda garantida de ciutadania, i mentre no arribi l’entitat continuarà treballant pel dret a l’alimentació impulsant mecanismes complementaris a la distribució d’aliments en espècie com la targeta solidària, mètode que dignifica i garanteix un millor accés als aliments

Amb motiu de la roda de premsa de Nadal de Càritas Diocesana de Barcelona (CDB) i en presència de l’arquebisbe de Barcelona Joan Josep Omella, el director de CDB Salvador Busquets ha reclamat a les administracions una renda garantida de ciutadania, constatant que l’entitat ha multiplicat per quatre les ajudes per necessitats bàsiques, passant d’un milió d’euros l’any 2007 a gairebé quatre milions l’any 2016.

Els dos milions d’euros invertits en alimentació durant aquest any 2016 (el 2007 foren 500.000 €) es desglossen de la següent manera:

Durant la roda de premsa Mercè Darnell, adjunta a l’Acció Social i responsable de presentar les dades de l’informe “Fràgils. L’alimentació com a dret a la ciutadania”, ha destacat que tota persona té dret a l’alimentació, i que tots tenim el dret de poder-nos alimentar de manera autònoma i digna.“L’alimentació va més enllà dels àpats diaris –ha indicat Darnell–, ja que forma part de la socialització de la persona. Menjar en família estreny vincles, marca pautes socials i transmet cultura”.

En els anys més durs de la crisi, Càritas ha estat i continua essent una de les principals distribuïdores d’aliments en espècies a la diòcesi de Barcelona i arreu del territori. Amb tot, hem destinat grans esforços per adaptar-nos a les necessitats de les persones i promoure l’autonomia econòmica i alimentària d’aquestes. L’informe, però, vol incidir en la idea que les famílies cada vegada són més pobres i han de recórrer durant més temps a la distribució d’aliments en espècie o assistir als menjadors socials.

La targeta solidària, la dignificació de la persona

La persona que ha de recórrer a aquestes ajudes durant massa temps pot córrer el risc de desaprendre els hàbits adquirits per comprar i gestionar l’alimentació familiar. Per tant, l’aposta de Càritas pels ajuts econòmics via targeta solidària s’orienta a mantenir a les persones empobrides en el mateix circuit en el qual es trobaven abans de veure’s en situació de pobresa, garantint en tot moment el dret a l’alimentació i evitant així l’afebliment de la xarxa de comerços de proximitat.

La creació d’estructures paral·leles d’alimentació per a persones excloses són una via d’urgència temporal, i no estan pensades per ser utilitzades de manera permanent. Per aquest motiu i des del 2013, Càritas Diocesana de Barcelona impulsa la targeta solidària d’aliments.L’objectiu de la targeta solidària consisteix a permetre que les persones acompanyades per Càritas puguin comprar amb autonomia als establiments comercials d’alimentació per mitjà dels ajuts econòmics que reben.

La targeta solidària complementa als models existents. Dels 2.000.000 € que CDB destina a l’alimentació, 700.000 € són els que es donen directament a les famílies per la compra d’aliments. D’aquests la meitat ja es donen via targeta (350.000 €) i preveiem augmentar aquesta xifra gradualment.

En aquesta línia, el director de CDB considera que cal potenciar el servei d’ajuts econòmics per mitjà de la targeta solidària i ha volgut remarcar que “tant les ajudes en espècie, els menjadors socials i la targeta solidària són transitòries, una solució d’urgència mentre les persones i les famílies no reben uns ingressos mínims que els permetin una vida digna”. Per aquest motiu, Busquets ha volgut posar deures a les administracions, demanant una renda garantida de ciutadania, un parc d’habitatges de lloguer social i un nou sistema econòmic i productiu que estigui al servei de les persones i que promogui l’economia social.

Finalment, l’arquebisbe de Barcelona Joan Josep Omella ha fet una crida a la solidaritat amb motiu de Nadal. Una solidaritat –ha indicat– “compartida entre administracions, Església i societat.” Omella ha conclòs amb l’eslògan de la campanya de Càritas Diocesana de Barcelona “El valor de la fragilitat”, afirmant que “el naixement de Jesús ens ha d’ajudar a mirar i comprendre aquesta fragilitat innata en l’ésser humà”.

+info al web de Càritas Diocesana de Barcelona

Recommended Posts