TransparEnt - portal de transparència12.04.2016 | Ja està disponible TransparEnt, una plataforma online gratuïta per l’autoavaluació en transparència i qualitat de la informació al si de les organitzacions sense afany de lucre.

TransparEnt suposa un pas endavant en el compliment de les directrius de la Llei 19/2013, de transparència, accés a la informació pública i al bon govern per part de les entitats socials. Aquesta eina tecnològica contribueix a reforçar el compromís del tercer sector amb la transparència en els comptes i els programes, i amb una comunicació entenedora i de qualitat.

L’eina proposa 45 indicadors sobre transparència, organitzats en 5 blocs temàtics: l’entitat, òrgans i persones, gestió, informació i participació. La plataforma mostra l’avanç en 5 nivells de dificultat, a mesura que l’organització aplica les accions proposades pels indicadors de transparència i qualitat.

TransparEnt posa a l’abast de les entitats una versió demo per testar l’eina abans de registrar-se. La primera persona que registri una entitat haurà de facilitar les dades fiscals de la mateixa i serà l’administradora del compte, al qual es podran afegir altres persones de la mateixa organització un cop se superi la fase de proves. D’altra banda, les entitats tindran a la seva disposició certificats d’autoacreditació que demostrin la seva progressió als diferents nivells.

L’eina es va presentar públicament el 7 d’abril, a la seu de Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, amb la participació de representants del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB, de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona, organismes impulsors del projecte.

Al novembre de 2014, una vintena de directius i responsables de comunicació d’entitats d’ECAS i ECOM van participar a la sessió de treball sobre reptes de transparència, qualitat de la informació i participació, que va contribuir a la publicació de la Guia d’Autoavaluació de la Transparència, manual que està a l’origen del nou portal TransparEnt.  Altres 10 entitats d’ECAS van assistir a la formació sobre autoavaluació de la transparència, d’aplicació de la mateixa guia, que va tenir lloc al setembre de 2015.

Recommended Posts