20190111_Jornada-dret-protesta11.01.2018 | Organitza Observatori DESC, Institut de Drets Humans de Catalunya, Irídia, NovAct i EntrePobles

La jornada ‘Els drets es defensen exercint-los’ tindrà lloc el 22 de gener de 10 a 20h a l’Aula Magna de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona (Montalegre 6).

Programa

TAULA MATÍ 1: Cobertura i impuls de l’Estat a la impunitat de l’acció repressiva policial i parapolicial. Extrema dreta, política de la por a la participació política, i de la por a la llibertat d’expressió. Autocensura i el paper dels mitjans.

TAULA MATÍ 2: Resistències civils a la retallada de drets i llibertats. Experiències internacionals. Lliçons i intercanvis. Activació de recursos, repertori de mobilitzacions.

TAULA TARDA 1: Involució del marc europeu i occidental de drets i llibertats els darrers 10 anys. Turquia, Hongria, Polònia, França, Itàlia. Trump, Putin, Bolsonaro. Auge populismes de dretes. Impacte (utilització) fenomen refugiats/migrants. Fi del mite d’Europa com a sinònim de llibertats. Replegament en estats nacionals.

TAULA TARDA 2: Radicalització política de l’aparell judicial de l’Estat. El Tribunal Constitucional amb dret a jutjar persones per motius polítics, la conversió dels tribunals ordinaris en tribunals polítics, la deformació d’il·lícits penals per adaptar-los a la persecució política a la carta (terrorisme, rebel·lió, sedició, injúries). La justícia com a actor polític. Tensió a les costures de l’Estat liberal-democràtic.

 

Recommended Posts