Nota de premsa del Col·legi de Treball Social | PDF

El Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya se suma a la campanya contra les retallades en els serveis socials

• Els treballadors socials fan una crida a la mobilització en defensa dels serveis socials com a pilar fonamental de l’Estat del Benestar

• La campanya es presenta amb samarretes i xapes taronja amb el lema ‘SERVEIS SOCIALS PER A TOTES I TOTS. RETALLADES NO, NO CALLIS!’

La marea taronja en contra de les retallades en els serveis socials —coordinada des del Consejo Estatal de Trabajo Social— arriba a Catalunya amb la presentació de la campanya per part del Col•legi Oficial de Treball Social, que se suma així a la mobilització conjunta amb altres col•legis i plataformes del sector al conjunt de l’Estat. La ‘marea naranja’ s’ha anat estenent en els darrers mesos a diverses protestes i ciutats espanyoles, i es va fer molt visible a la manifestació del 15 de setembre a Madrid contra les retallades, en la qual van participar representants del Col•legi de Treball Social de Catalunya.

La marea taronja és un clam ciutadà —impulsat pels professionals del treball social, però amb voluntat que la societat civil se’l faci seu— de rebuig a la política de retallades que està posant en perill la consolidació de l’Estat del Benestar al nostre país. En la presentació d’ahir a Barcelona, Lucia Guerrero, membre de la Junta de Govern del Col·legi, va destacar la importància dels serveis socials: “Juntament amb la salut, l’educació i el sistema de pensions, els serveis socials són un pilar fonamental del nostre model de protecció, imprescindible per lluitar contra l’exclusió social i garantir els drets de ciutadania”.

Les retallades de les diferents administracions en els serveis socials estan abocant cada vegada més persones a situacions de pobresa i vulnerabilitat, tal com es va exposar. A tall d’exemple, es va parlar de la Renda Mínima d’Inserció, la ‘llei de la dependència’ i l’àmbit penitenciari. Les restriccions i el col•lapse del programa de Renda Mínima d’Inserció amenaça la línia de flotació de milers de famílies que no tenen cap ingrés. El retrocés en el desplegament de la Llei de promoció de l’autonomia i l’atenció a persones amb dependència incrementa la precarietat de la xarxa de suport i les dificultats d’accés dels qui hi tenen dret. La supressió dels programes de rehabilitació i reinserció en l’àmbit penitenciari que duien a terme les entitats socials posa en perill la funció resocialitzadora de la presó, un mandat constitucional que molt difícilment es pot complir amb els minvats recursos de l’Administració.

En el context actual, cal dotar de recursos els serveis socials per fer front a una demanda creixent i diversificada. “Els treballadors socials denunciem el deteriorament de la situació que suposen les retallades i demanem al Govern que posi les persones i la cohesió social en el centre de les seves prioritats”, va afirmar ahir Lucia Guerrero. “A través de la marea taronja, farem visible la nostra veu i la nostra reivindicació en les properes concentracions i manifestacions perquè els serveis socials puguin complir amb la seva missió: desenvolupar polítiques de benestar que capacitin les persones i millorin les condicions de vida de la ciutadania”.

 

Recommended Posts