21.07.2021 | Nota de premsa de la Taula del Tercer Sector

  • Considera que els últims episodis d’agressions i l’assassinat del Samuel són “intolerables” i d’”extrema gravetat” i es mostra molt preocupada perquè l’auge dels discursos d’odi ha implicat un augment de les agressions.

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, que aglutina 35 federacions i grans organitzacions que agrupen més de 3.000 entitats socials catalanes, dona suport a la manifestació unitària de demà ‘Contra la violència LGTBIfòbica: Tolerància zero’, convocada per la Plataforma LGTBICat i Pride Barcelona. El tercer sector se suma a la condemna pels darrers atacs LGTBIfòbics i reivindica la llibertat i els drets del col·lectiu LGTBIQ+ en tots els àmbits.

La Taula del Tercer Sector considera que aquests últims episodis d’agressions i l’assassinat del Samuel són “intolerables” i d’”extrema gravetat” i no tenen cabuda a la nostra societat, que compta amb un model de convivència basat en el respecte, la diversitat i la tolerància. En aquest sentit, es mostra molt preocupada perquè l’auge dels discursos d’odi ha implicat un augment de les agressions i recorda que la violència cap a aquest col·lectiu és un delicte d’odi reconegut en el Codi Penal. Per això, reclama que la llei sigui “implacable” i que aquest tipus de violència “no quedi impune”.

Per a la Taula, l’assassinat del Samuel al crit de “maricón” evidencia una violència originada no només per la seva orientació sexual sinó també per la seva expressió de gènere, és a dir, la forma de vestir o actuar a l’espai públic. Socialment, s’ha fixat una “norma” que estableix un sistema sexe-gènere (heterosexual i binari home-dona) que, a la pràctica, es tradueix en el fet que tot aquell comportament o tota aquella persona que surti d’aquesta suposada normativitat, sovint rep una opressió o represàlia correctiva de la societat perquè no encaixa amb el que s’espera i per castigar o intentar corregir aquesta diferència. Per tant, tota aquella persona que tingui una expressió de gènere no normativa té un risc molt elevat de ser insultat o de rebre una agressió física que, fins i tot, pot acabar en assassinat.

La Taula del Tercer Sector argumenta que aquesta violència és estructural i cultural i que, com a conseqüència, és un problema col·lectiu. Així doncs, la LGTBIfòbia és un delicte d’odi desencadenat per no complir amb aquesta “norma” que marca com hem de ser i com hem de comportar-nos, segons els estereotips establerts d’home-dona i masculinitat-feminitat.

Per abordar aquesta problemàtica i donar-hi una resposta col·lectiva, la Taula se suma a les reivindicacions de les organitzadores de la manifestació que reclamen més protecció, més suport administratiu i legal i més educació en la diversitat. En concret, el tercer sector social demana augmentar les polítiques públiques que condemnin la violència i protegeixin les persones LGTBIQ+ i també que garanteixin la
igualtat efectiva entre totes les persones amb independència de la seva expressió de gènere, identitat i/o orientació sexual. Per aquesta raó, cal treballar en protocols d’actuació a l’espai públic i privat, en protocols de qualitat contra el bullying a les escoles i apostar per canvis en el model educatiu que assegurin una educació inclusiva que situï la diversitat al centre.

Durant aquest 2020, ja són 80 les víctimes de LGTBIfòbia a Catalunya, segons dades de l’Observatori contra l’Homofòbia. L’any passat es van registrar 173 denúncies i en els últims dos anys s’ha registrat un 40% més d’agressions. Prop del 80% de les agressions LGTBIfòbiques, però, no es denuncien.

Recommended Posts