23.07.2021 | Nota de premsa de la Taula del Tercer Sector
- Demana al Govern espanyol que clarifiqui i concreti què pensa fer exactament, si allargarà la moratòria o si aplicarà alguna altra mesura de protecció a les famílies en situació de vulnerabilitat.
- Avisa que no pot haver-hi cap “impàs” que les deixi totalment desprotegides i que seria “incomprensible” que això passés enmig d’aquest context d’”extrema gravetat social”.
- Reclama a l’executiu central que acceleri la Llei d’Habitatge estatal. “Què més ha de passar per tenir aquesta llei que garanteixi el dret a l’habitatge”.
- Durant la pandèmia, les entitats socials han multiplicat per dos les ajudes a l’habitatge per les greus dificultats que tenen les famílies per afrontar aquesta necessitat bàsica.
La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya -que aglutina 35 federacions i grans organitzacions que agrupen més de 3.000 entitats socials catalanes que lluiten contra la pobresa, l’exclusió i les desigualtats- alerta que, a poc més de 15 dies de la finalització de la moratòria del pagament de les hipoteques i els lloguers, encara no se sap què passarà. Per això, la Taula reclama al Govern espanyol que clarifiqui què pensa fer, si allargarà les moratòries o si aplicarà altres mesures que protegeixin les famílies en situació de vulnerabilitat. “Si no és així, es tornarà a fallar a aquestes
persones i serà del tot incomprensible” tenint en compte que les últimes dades, just a les portes de l’esclat de la pandèmia, demostren la situació
d’”extrema gravetat social” perquè la pobresa i les desigualtats han tornat a créixer. Tant a l’Estat com a Catalunya, la taxa de risc de pobresa o exclusió social ja és del 26% (1 de cada 4 persones), segons INE i IDESCAT, juliol 2021).
La Taula defensa que els desnonaments i els llançaments s’haurien de suspendre fins que no hi hagi la nova Llei d’Habitatge estatal o fins que no es pugui garantir una alternativa d’habitatge. “No pot haver-hi cap moment d’impàs en el qual la persona quedi desprotegida, en tot moment ha d’haver-hi algun mecanisme de protecció” i, en paral·lel, s’ha de treballar en una proposta ferma, una solució definitiva, a l’emergència habitacional que ha de ser la Llei d’Habitatge, que continua aturada. “Què més ha de passar i quantes famílies més han de perdre casa seva i s’han de quedar al carrer perquè es desencalli”.
Durant la pandèmia, les entitats socials han multiplicat per dos les ajudes a l’habitatge per la impossibilitat de les famílies d’afrontar la despesa
d’aquesta necessitat bàsica. Catalunya és el territori que lidera la xifra de desnonaments a tot l’Estat. L’any passat més de 5.700 famílies van perdre casa seva, la majoria per no poder pagar el lloguer, i en el primer trimestre d’aquest any 2021, s’han fet més de 2.400 llançaments (un 10% més que el mateix període de 2020) i continua sent la comunitat amb més famílies que s’han quedat al carrer (informe del Consell General del Poder Judicial).