18.05.2021 | Nota de Premsa de la Taula del Tercer Sector

  • Avisa que, un any i escaig després de l’inici de la pandèmia, les polítiques socials que han de pal·liar l’impacte de la Covid-19 continuen sense ser prou “concretes i clares”: “No podem perdre més temps. El rescat social ha de ser ja”.
  • Recorda que el rescat social ha d’assegurar els tres pilars fonamentals per a una vida digna: treball decent, habitatge assequible i garantia d’uns ingressos mínims.
  • Demana un Govern fort, estable i cohesionat: “Venim d’anys d’inestabilitat política que han passat factura a la ciutadania en situació vulnerable amb unes polítiques socials que no han funcionat i ara hem d’afrontar una crisi social sense precedents. Cal un Govern que estigui a l’altura del moment”.
  • Insta a complir amb el compromís adquirit amb les entitats socials d’impulsar una Llei del Tercer Sector Social que reconegui el seu paper de servei públic i asseguri l’estabilitat econòmica. Avisa que, un any i escaig després de l’inici de la pandèmia, les polítiques socials que han de pal·liar l’impacte de la Covid-19 continuen sense ser prou “concretes i clares”: “No podem perdre més temps. El rescat social ha de ser ja”.

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya es mostra satisfeta per la formació de nou Govern, com el sector havia demanat, però reclama al futur executiu que “premi l’accelerador” i posi en marxa el rescat social “de manera immediata” perquè les situacions de pobresa i exclusió són de molta complexitat i requereixen una estratègia de llums llargues amb respostes a mitjà i llarg termini. “Els problemes crònics que s’han agreujat amb la pandèmia no es poden resoldre amb mesures d’urgència o a curt termini”.

La Taula avisa que, un any i escaig després de l’inici de la pandèmia, les polítiques socials que han de pal·liar l’impacte de la Covid-19 continuen sense ser prou “concretes i clares” i que ara estem en un moment d’extrema gravetat social amb milers de persones que ni tan sols poden cobrir les seves necessitats bàsiques (les entitats socials han atès 800.000 persones per assegurar l’accés a l’alimentació i l’habitatge). “No podem perdre més temps perquè, dia que passa, és un dia perdut per donar resposta a aquestes persones que viuen amb molta angoixa i por. El rescat social ha de ser ja”.

Per a la Taula, el rescat social ha d’assegurar els tres pilars fonamentals per a una vida digna: treball decent, habitatge assequible i garantia d’uns ingressos mínims. En aquest sentit, la Taula defensa que és urgent i prioritari que els dos governs, català i espanyol, es coordinin correctament perquè l’ingrés mínim vital i la renda garantida de ciutadania arribin a les persones que ho necessiten. També ho és que es posin en marxa noves polítiques públiques que tornin a incorporar al mercat laboral aquells col·lectius en risc d’exclusió (dones, joves, majors de 45 anys, persones amb discapacitat, amb trastorn de salut mental, nouvingudes, poble gitano, etc.) que tenen més dificultats per trobar feina i és igualment indispensable que augmenti el parc d’habitatge públic perquè les persones puguin accedir a una llar assequible i accessible. 

En clau de sector, el futur Govern ha de complir amb el compromís adquirit amb les entitats socials d’impulsar una Llei del Tercer Sector Social que reconegui el seu paper d’agent proveïdor de servei públic, potenciï la seva representativitat institucional i asseguri l’estabilitat econòmica i financera que necessita. “Sense dubte som la xarxa de protecció social de milers de persones i que la nostra contribució està sent essencial i decisiva”, reivindica la Taula. 

D’altra banda, la Taula també reclama que el futur Govern sigui un executiu fort, estable i cohesionat. “Venim d’anys d’inestabilitat política que han passat factura a la ciutadania en situació vulnerable amb unes polítiques socials que no han funcionat i ara hem d’afrontar una crisi social sense precedents. Cal un Govern que estigui a l’altura del moment”. A més, està a l’espera de poder conèixer amb més detall quines són les competències de cada departament. 

Recommended Posts