25.01.2021 | Nota de premsa de la Taula del Tercer Sector

En relació amb les eleccions al Parlament de Catalunya previstes inicialment per al pròxim 14 de febrer de 2021, la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, que agrupa i representa més de 3.000 entitats socials catalanes que treballen en la defensa dels drets i la igualtat d’oportunitats, expressa que:

– El Govern ha de garantir la seguretat de tota la ciutadania, però sobretot de les persones que pertanyen a col·lectius especialment vulnerables i que tenen un risc alt de contagi, tant a l’hora d’exercir el seu dret a vot com en el cas d’aquelles que hagin de ser membres d’una mesa electoral.

La Taula es refereix a col·lectius com el de la gent gran, les persones amb discapacitat o les persones que tenen alguna malaltia i que, precisament, són grups prioritaris en el calendari de vacunacions.

– Tenint en compte la situació sanitària, el Govern ha de desenvolupar les mesures que siguin adients perquè la ciutadania, sobretot la més vulnerable, pugui exercir el dret a vot sense posar en risc la seva salut.

La Taula emplaça la Generalitat a aplicar mesures que facilitin el vot no presencial, tant per a persones vulnerables, com per a persones contagiades, contactes estrets, amb símptomes, etc. i que es minimitzi el temps d’exposició en els col·legis electorals en cas de la votació presencial, com la possibilitat d’establir diverses franges horàries, prioritat en l’entrada, cues o espais diferenciats, etc. que ajudin a reduir el risc de contagi.

– El Govern ha de vetllar perquè aquestes eleccions siguin accessibles per a tothom.

La Taula recorda que s’ha de garantir que els processos de votació, els materials de campanya, els debats polítics, els llocs web i totes les recomanacions i informacions sanitàries vinculades amb els comicis han de ser accessibles i de fàcil comprensió per a totes les persones, eliminant les barreres que puguin impedir o dificultar l’exercici d’aquest dret.

– El Govern ha de tenir cura perquè totes les persones disposin dels suports necessaris per exercir el seu dret a vot i participar plenament en la vida política en igualtat de condicions.

Les Administracions públiques han de garantir que totes les persones que vulguin votar comptin amb les eines, els suports i els recursos indispensables per poder-ho fer i, en aquest context d’excepcionalitat, encara s’han de reforçar més les accions d’acompanyament.

Recommended Posts