09.08.2012 | El Real Decreto Ley 16/2012 aprovat pel Govern espanyol, que acaba amb la universalitat de l’atenció sanitària al nostre país, preocupa amplis sectors de la població i està generant diversos pronunciaments. El Síndic de Greuges de Catalunya ha anunciat que prepara un informe amb una sèrie de “recomanacions perquè la Generalitat garanteixi l’assistència sanitària universal a totes les persones residents a Catalunya”. En una entrevista a Europa Press, Rafael Ribó explica que les propostes, que es traslladaran al Govern en les properes setmanes, “faran èmfasi en que la condició d’estranger no suposi un perjudici per accedir a la sanitat pública, sol·licitant que tots els ciutadans amb drets adquirits a l’Estat espanyol quedin coberts”.

Per altra banda, prop de 900 metges han signat un manifest en què es comprometen a continuar atenent dins el servei públic les persones en situació irregular. El text afirma que la “lleialtat als pacients” no els permet faltar al seu “deure ètic i professional”, i la seva ratificació converteix aquests professionals en membres d’un moviment d'”objectors de consciència” fundat per la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitaria que ja compta amb 19.500 metges. +info a Dempeus per la Salut Pública

L’EAPN (Xarxa Europea Contra la Pobresa) també ha expressat la seva “preocupació per les conseqüències de l’aplicació” de la nova llei. Segons aquesta plataforma, “l’exclusió del sistema sanitari de les persones migrants en situació irregular vulnera el dret d’accés universal a la salut”, “atempta contra la línia de flotació de l’Estat de Benestar” i “agreujará el deteriorament de la justícia social”.

 

Recommended Posts