09.08.2015 | Comunicat de la xarxa pel Dret a la Informació i a la Comunicació, de la qual ECAS forma part

  • La plataforma se suma a les crítiques del Consell Professional de Televisió de Catalunya pel Telenotícies vespre del 3 d’agost i la posterior entrevista al “cap de l’oposició”
  • Reclama que es respecti la neutralitat dels mitjans públics i que no es confongui informació rigorosa i neutral amb un senyal institucional

La xarxa pel Dret a la Informació i a la Comunicació (DIC), formada per més de trenta organitzacions i moviments socials catalans, se se suma a les crítiques del Consell Professional de Televisió de Catalunya en un comunicat emès el 5 d’agost per l’emissió en directe, obrint el Telenotícies vespre del 3 d’agost, de la convocatòria de les eleccions catalanes per al 27 de setembre, seguida d’un discurs institucional del president de la Generalitat, Artur Mas. Després de l’informatiu, TV3 va emetre una entrevista al líder d’Esquerra Republicana i número 5 a la llista del mateix president Mas, Oriol Junqueras, presentant-lo com a “líder de l’oposició”.

La xarxa DIC coincideix amb la valoració dels professionals de la televisió pública –que considera que “la línia que separava què era informació i què un senyal institucional va quedar desdibuixada” i creu que la cobertura “va ser un error, tal com es va plantejar”— i reclama, com fa el mateix escrit dels professionals, “explicacions i responsabilitats a la direcció d’Informatius”. Tampoc considerem oportuna l’entrevista a Oriol Junqueras just després de l’emissió de la signatura del decret de convocatòria d’eleccions, ja que no va respondre al pluralisme i la neutralitat que han d’observar els mitjans públics a l’hora d’informar.

Des de la xarxa DIC també ens sumen a la preocupació manifestada pel Consell  Professional sobre el perill en què posen la credibilitat dels mitjans públics actuacions com aquestes. Un risc encara més preocupant quan es produeix en plena precampanya d’unes eleccions que marcaran el futur de Catalunya. El dret a la informació de la ciutadania ha de prevaldre per sobre dels, legítims, interessos partidaris i s’han de garantir el pluralisme polític i la neutralitat als nostres mitjans públics, tal i com marca la llei. La xarxa DIC fa extensiva aquesta reivindicació de neutralitat i pluralisme a tots els mitjans públics de l’Estat espanyol, especialment de Radiotelevisió Espanyola davant la politització que pateix en els darrers anys.

 

Recommended Posts