30.04.2021 | Nota de premsa d’Escoles de Segona Oportunitat

  • La col·laboració público-privada que utilitzen centres com les Escoles de Segona Oportunitat (E2O) és clau per assegurar el futur professional dels joves sense formació secundària obligatòria i post-obligatòria.
  • Isabel Celaá inaugura la V Trobada Nacional de E2O, celebrada a Torre Barrina (L’Hospitalet de Llobregat), amb la participació de Núria Marín (Alcaldessa de l’Hospitalet), Núria Conca (Generalitat de Catalunya) i l’economista Antón Costas.
  • Espanya és el país de la UE amb més abandonament escolar prematur.

L’erradicació de l’abandonament escolar prematur passa per crear un sistema en el qual formació i treball vagin de la mà perquè els joves adquireixin les virtuts necessàries per afrontar la vida adulta. Aquest és el model que defensa l’economista Antón Costas i que veu reflectit en les 43 Escoles de Segona Oportunitat (E2O) acreditades a Espanya, que representen 7.900 joves a tot el país i que avui han celebrat la seva V Trobada Nacional a Torre Barrina (L’Hospitalet de Llobregat).

El sector educatiu a Espanya necessita una major col·laboració público-privada per acabar amb l’abandonament escolar prematur, que actualment és del 16%, el que representa més de 530.000 joves. En la trobada s’ha subratllat que el problema de l’abandonament escolar prematur té una arrel socioeconòmica més profunda. Una manera per rebaixar-lo passa, com proposa Begonya Gasch, vicepresidenta de l’Associació Espanyola d’E2O, per “reconèixer el model de les E2O, garantir la seva estabilitat financera i ser complementàries en el mapa educatiu de país”. Invertir en educació revertirà en tot el conjunt de la societat: “Una societat una mica més justa i que ofereixi major possibilitat d’igualtat d’oportunitats entre els seus ciutadans porta a que l’economia d’un territori funcioni millor i sigui més sostenible en el temps”, ha explicat el mateix Costas.

“El paper de les empreses és fonamental, tant en el desenvolupament d’itineraris com per als interessos futurs dels joves en el mercat de treball”, ha assegurat la ministra d’Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, que ha intervingut per videoconferència. Celaá ha qualificat d’”atractiva, flexible i motivadora” l’oferta educativa de les Escoles de Segona Oportunitat i ha recordat que “construir oportunitats és feina de tots i hem de tenir sempre la mà estesa a l’aprenentatge”.

Per la seva banda, l’Alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, ha destacat que cal apostar per models com el de les Escoles de Segona Oportunitat, com han fet en el municipi, i que aquestes propostes deixin de ser proves pilot.

La secretària general de Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Núria Cuenca, ha reconegut que les xifres d’abandonament escolar són un “fracàs” del sistema i cal arreglar-les mitjançant itineraris personalitzats com els que ofereixen les E2O.

Donar visibilitat als i les joves, característica de les E2O

L’acte ha comptat amb una declaració conjunta de representants dels joves de les E2O que han manifestat: “No som només un número, encara que formem part d’una estadística. Som 7.900 històries, contextos, somnis i metes”.

“Hem de seguir visibilitzant les E2O i els joves que hi van cada dia, perquè tenen un futur ple d’esperança i èxit”, ha afirmat Ignacio Vázquez, president de l’Associació Espanyola d’E2O, que també ha destacat que la xarxa ha seguit ampliant la seva presència a Espanya durant l’últim any, tot i la situació sanitària.

La jornada també ha comptat amb la participació de representants de l’administració pública, com Oriol Amorós, Secretari General de el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies; Maria Truñó, Comissionada d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona; Xavier M. Celorrio, assessor de la ministra d’Educació i professor i investigador de la Universitat de Barcelona; i Marta Masagué, responsable de Serveis d’Atenció i Suport als joves de el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).

També ha comptat amb la presència de representants d’entitats que destaquen per la seva involucració en la inclusió social, com Daniel Morales, Director de Fundació Orange i Responsabilitat Social Corporativa d’Orange.

La V Trobada Nacional d’Escoles de Segona Oportunitat s’ha realitzat en un format híbrid, amb ponències i taules rodones en directe des de Torre Barrina i una emissió simultània en streaming pels canals d’E2O. L’esdeveniment va ser organitzat per l’Associació Espanyola d’Escoles de Segona Oportunitat, Fundació El Llindar, Fundació Adsis, Fundació Comtal, Fundació Gentis, Fundació Marianao i Salesians Sant Jordi. Compta amb el patrocini de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de l’Hospitalet, Fundació “La Caixa”, Fundació Josep Botet, Fundació Orange. Compte a més amb la col·laboració de Torre Barrina i amb el suport de la Diputació de Tarragona, Canal Terres de l’Ebre i Eduqatia.

¿Què és una Escola de Segona Oportunitat?

Les Escoles de Segona Oportunitat faciliten a joves d’entre 15 i 29 anys sense feina i / o titulació, un model pedagògic original basat en una formació innovadora a través d’itineraris personalitzats, un reforç en competències bàsiques i laborals, experiències pràctiques en el món empresarial, i un suport en demandes socials amb una especial atenció als més vulnerables.

Imatges de la jornada | Vídeo institucional

Recommended Posts