25.06.2020 | Nota de premsa de Projecte Home

  • El confinament, una oportunitat per a prendre consciència que es pateix una addicció
  • Més dificultats encara per a la reinserció social, la principal conseqüència de la pandèmia sobre les persones amb addiccions
  • La cocaïna provoca gairebé la meitat de les demandes d’ajuda a Projecte Home

L’ONG per a les addiccions Projecte Home Catalunya ha presentat aquest dijous 25 de juny les dades d’atenció de l’entitat amb motiu del Dia Internacional de la Lluita contra l’Ús Indegut i el Tràfic Il·lícit de Drogues. En una roda de premsa en línia, Projecte Home ha informat que les demandes d’ajuda per tractar una addicció han recuperat ja els nivells d’abans del confinament i, de fet, si es comparen les xifres de les primeres setmanes de juny d’aquest any amb les de l’any passat, han crescut un 18%. Després d’una primera avaluació, l’entitat alerta que és just a partir d’ara que es comencen a notar els efectes del confinament.

L’acumulació de setmanes de reclusió obligatòria ha provocat en les persones que segueixen un tractament per a les addiccions conseqüències com ara pèrdua d’hàbits i rutines, manca de motivació, sensació de solitud, augment dels conflictes amb la família o bé un impuls del desig de consumir drogues i un augment del risc de patir recaigudes. Destaquen els casos de persones que tenien un consum lleu o moderat d’alcohol i que l’han incrementat pel fet d’estar en un ERTO i no treballar durant aquest període. També preocupa l’estat d’aquelles persones amb patologia dual (trastorn mental i addicció a la vegada), que han patit més els efectes psicològics del confinament i la seva salut mental s’ha vist agreujada.

De la mateixa manera, el confinament ha esdevingut una oportunitat per a moltes persones per a prendre consciència que patien una addicció i que s’han decidit a demanar ajuda. Sovint, el major temps de convivència en família ha fet més visible el problema i els familiars han fet pressió a iniciar un tractament. Un altre factor que hi ha incidit és la dificultat per comprar i consumir drogues durant aquests mesos, excepte l’alcohol, provocant síndromes d’abstinències que també evidencien la gravetat del trastorn davant l’absència de la substància.

La reinserció social, encara més difícil

D’altra banda, el que més preocupa a Projecte Home Catalunya són els efectes de la crisi sanitària, econòmica, laboral i social en el procés d’integració social de qualsevol persona que s’estigui rehabilitant de les seves addiccions. “El procés de resocialització és la base de la seva recuperació. El confinament i la “nova normalitat” limita i limitarà enormement les opcions per a construir una nova vida”, ha explicat el director de Projecte Home Catalunya, Oriol Esculies.

Estudiar, establir noves amistats, practicar esport en grup o exercir voluntariat són exemples d’activitats troncals del tractament, i que en la nova realitat social esdevenen molt més difícils de realitzar, així com el creixement de l’atur. La següent fase en la reinserció social és la reintroducció al mercat de treball, del qual en molts casos la persona fa anys que n’ha estat allunyada. Tenir una feina és un dels principals factors protectors per a superar una addicció.

Tractament adaptat i ininterromput

Durant els mesos de confinament, Projecte Home ha hagut de suspendre l’atenció presencial en la majoria dels seus programes de tractament (ja represos gradualment) però ha mantingut les activitats i sessions a través de videoconferències i trucades. L’entitat fa una valoració molt positiva del funcionament d’aquest nou sistema d’atenció, ben valorat també per a les persones usuàries i els seus familiars. El confinament ha accelerat un procés de transformació digital que permetrà seguir atenent a les persones usuàries mentre siguin necessàries certes mesures de distanciament i ha obert la porta també a mantenir canals d’atenció en línia de forma permanent.

Sí que s’ha mantingut obert durant tot aquest període el centre residencial de la Comunitat Terapèutica, situat a Montcada i Reixac, extremant les mesures de prevenció per evitar possibles contagis de COVID-19 i restringint durant setmanes totes les entrades i sortides de persones usuàries. En aquest sentit, i per tal de garantir que les persones que ho necessiten poden accedir a aquest centre, recentment Projecte Home ha obert un nou espai a Montgat on les persones que han d’ingressar a la Comunitat Terapèutica hi passen un període de quarantena inicial, complint així amb les mesures i protocols establerts per les autoritats sanitàries.

Afectacions del COVID-19 a les persones consumidores

També ens fem ressò de l’afectació que pot tenir el COVID-19 en les persones que actualment segueixen consumint substàncies. Segons la informació i les recomanacions de l’Observatori Europeu de la Droga i les Toxicomanies (EMCCDA), la majoria de persones amb consum actiu de drogues o bé que n’han consumit durant anys, alhora abusen del tabac, un factor de risc perquè el virus tingui conseqüències més negatives en casos de persones on són més presents les malalties pulmonars obstructives cròniques o asma. Alhora, cal tenir en compte que compartir material de consum amb altres persones incrementa el risc de contagi. A Projecte Home observem que es tracta d’un col·lectiu sovint allunyat del sistema sanitari i que en moltes ocasiones no compleix les mesures de protecció.

La cocaïna es consolida com la substància més problemàtica

Tal i com indiquen les dades de la memòria anual de l’entitat, entre el conjunt de persones adultes ateses durant el 2019 la cocaïna és per quart any consecutiu la substància que més demandes d’ajuda provoca, amb un 47,6% dels casos. Fa més d’una dècada que el consum de cocaïna es manté en percentatges molt elevats però la percepció social del greu risc que pot suposar per a la salut és baixa. De fet, Barcelona és ja la ciutat europea on es troben més restes de cocaïna a les aigües residuals, segons un estudi publicat a finals de 2019 a la revista Addiction amb la participació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

Després de la cocaïna, l’alcohol és la segona substància amb més incidència entre els adults, amb un 34,1% dels casos. Segueix sent la droga més econòmica i acceptada socialment. Aquesta accessibilitat s’ha fet més evident que mai durant el confinament, quan la disponibilitat d’altres substàncies il·legals es feia molt més complicada. Per a moltes persones, l’alcohol està actuant com a substitutiu d’altres consums.

L’heroïna és la substància principal per a un 6,4% en adults que han demanat ajuda, seguida del cànnabis amb un 6,1% i les ludopaties o altres conductes addictives, amb un 2,0%.

El consum problemàtic de cànnabis entre els més joves i els botellots com a factor de risc pel COVID-19

Pel que fa als nois i noies de 13 i 23 anys atesos a Projecte Home, el consum problemàtic de cànnabis segueix provocant la gran majoria de les demandes d’ajuda, amb un 73,1% dels casos. Solen ser joves que arriben a l’entitat per la insistència dels pares i les mares i en els quals el consum del cànnabis sol ser la cara més visible de situacions multiproblemàtiques que poden incloure consums abusius d’alcohol, excés d’utilització de les noves tecnologies, fracàs escolar, relacions conflictives amb la família, aïllament social o conductes sexuals de risc, entre d’altres. En el moment de desescalada, l’entitat alerta que el consum desenfrenat i en grup d’alcohol i altres drogues, l’anomenat botellot o binge drinking, esdevé un factor de risc de contagi de COVID-19 si no es respecta la distància física, l’ús de mascaretes o s’evita compartir gots o cigarretes de cànnabis.

1.520 persones ateses a tot Catalunya

Al llarg del 2019, Projecte Home ha atès presencialment a un total de 1.520 persones amb addiccions, i les seves famílies, entre els centres que l’entitat té a Barcelona, Montgat, Montcada i Reixac, Tarragona, Tortosa, Tremp i Balaguer. Entre les persones ateses, el 83,3% són homes i el 16,7% són dones, xifra que fa visible que cal augmentar l’accessibilitat de les dones als programes de tractament de les addiccions. La mitjana d’edat se situa als 40 anys. Un 45,4% de les persones en tractament compta només estudis primaris o no té estudis mentre només el 51,9% tenia una feina com a principal font d’ingressos abans d’iniciar el tractament. Un 30,1% de les persones usuàries té patologia dual mentre que un 7,6% són portadores del VIH.

D’altra banda, del conjunt de persones que van seguir un programa de tractament de les addiccions durant el 2019 a Projecte Home, un 34,8% ho van fer en un programa de Centre de Dia, un 32,1% en altres programes Ambulatoris, un 16,8% en la Comunitat Terapèutica, un 8,9% en el Projecte Jove per a joves i adolescents i un 7,4% en el programa de Reinserció.

NOVA CAMPANYA: Per a les persones amb addiccions… Ets Essencial

La pandèmia ha provocat que Projecte Home hagi hagut de readaptar els programes i crear nous serveis per a cobrir noves necessitats, incrementant el personal i la despesa, i tot això en un context de davallada d’ingressos econòmics. Per a aquest motiu, l’entitat ha llençat la campanya ‘Ets Essencial’, una iniciativa que vol remarcar el paper cabdal que té cadascú de nosaltres a l’hora d’ajudar a les persones amb addiccions. Durant els propers quatre mesos, aquesta campanya té com a objectiu recaptar 100.000 euros. Més informació a: www.projectehome.cat/etsessencial

Recommended Posts