Skip to content

25.04.2018 | Nota de premsa del Col·legi de Treball Social (pdf)

Ahir a la tarda el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya va lliurar en un acte celebrat a Barcelona les Medalles d’Or 2018 en reconeixement a la professió i a la defensa dels drets socials, una nova categoria que s’estrenava en aquesta novena edició dels guardons. Núria Carrera, degana del Col·legi entre 2009 i 2017, i Teresa Aragonès, docent i supervisora en Treball Social i Serveis Socials i membre de la Revista de Treball Social (RTS), han rebut respectivament la Medalla d’Or a la Trajectòria Professional i a la Significació del treball social en el moment actual. El nou premi a la institució destacada en la defensa dels drets socials ha recaigut en l’ONG Proactiva Open Arms per “la seva tasca salvant vides al Mediterrani, des d’un compromís voluntari però molt professional”. Durant l’acte s’ha fet un clam a que “salvar vides no és un crim” i ha recollit el guardó la portaveu de l’ONG, Mar Sabé.

L’acte d’entrega dels guardons ha tingut lloc a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona i ha comptat amb una benvinguda per part de les autoritats —Josep Ginesta, secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya; Josep Muñoz, gerent de Serveis de Benestar Social de la Diputació de Barcelona; i Laia Ortiz, tinenta d’alcaldessa de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona— i un parlament de la degana del Col·legi de Treball Social, Conchita Peña, que ha destacat “el compromís vocacional dels professionals del treball social amb la societat i amb la garantia dels seus drets”.

Medalla d’Or 2018 a la Trajectòria Professional |
Núria Carrera i Comes (Ribes de Freser, 1947) ha desenvolupat una extensa trajectòria iniciada com a docent a l’Escola Universitària de Treball Social i l’Escola de Treball Social de l’ICESB. Posteriorment va treballar en l’àmbit de la intervenció comunitària a Badia del Vallès i el barri del Carmel de Barcelona i en la direcció d’equipaments, des d’on va ajudar a construir el sistema públic de Serveis Socials. Durant l’acte s’ha destacat el seu lideratge, humanitat, rigor, compromís i expertesa en polítiques socials, que va contribuir a promocionar com a regidora del l’Ajuntament de Barcelona entre 1999 i 2007 pel PSC. Des de 2009 i fins al 2017 ha estat degana del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, des d’on ha apostat per enfortir el treball social com a instrument de transformació social.

Medalla d’Or 2018 a la Significació del Treball Social en el moment actual |
Teresa Aragonès Viñes (Garcia, 1952) ha estat reconeguda per  la seva aportació a com a professional autònoma a la supervisió de casos i assessorament d’equips professionals d’àmbits diversos —durant els darrers 25 anys— i com a docent en treball social. Durant l’acte s’ha destacat la seva capacitat reflexiva i esperit crític, la seva saviesa i el compromís amb la professió i amb la necessitat d’un canvi social. La trajectòria professional de Teresa Aragonès va començar a principis dels anys 70 com a assistent social en l’àmbit de la neuropsiquiatria, des d’on va qüestionar el caràcter repressor de les institucions psiquiàtriques tancades. Posteriorment, la salut mental ha estat un dels seus àmbits d’interès i expertesa.

Medalla d’Or en defensa dels drets socials |
Proactiva Open Arms és una organització no governamental i sense ànim de lucre creada el 2015 a Catalunya amb la missió de rescatar del mar les persones refugiades que arriben a Europa fugint de conflictes bèl·lics, persecució o pobresa. A més del salvament de vides, durant l’acte també s’ha destacat la seva tasca de denuncia i visibilització de les injustícies.