16.10.2018 | Nota de premsa de Pobresa Zero – Justícia Global

  • El Manifest 2018 afirma que “si bé la cohesió i la inversió social apareixen com una prioritat sobre el paper, a la pràctica queden totalment desdibuixades”

  • L’únic gran avenç assolit en el darrer any, la Renda Garantida de Ciutadania, està molt lluny de satisfer les expectatives creades “i les deficiències en la seva aplicació limiten de forma notable el seu abast”

  • A la jornada sobre el dret a l’alimentació organitzada amb el Síndic de Greuges es posa de relleu que cal abordar les causes de la pobresa amb polítiques preventives i no amb respostes assistencialistes

Manifest_PConj_TC-llegintLes més de 3.200 organitzacions que formen la plataforma Pobresa Zero – Justícia Global han commemorat avui el el Dia Mundial de l’Alimentació (16 d’octubre) i el Dia Internacional per a l’Erradicació de la Pobresa (17 d’octubre) amb una jornada coorganitzada amb el Síndic de Greuges de Catalunya en el marc de la qual s’ha llegit el Manifest 2018: ‘Drets vulnerats, pobresa cronificada i desigualtats en augment’. El text afirma que “tant a Catalunya com al conjunt de l’Estat hem patit greus retrocessos en el terreny social que, malgrat la suposada recuperació econòmica, no s’han revertit” i denuncia la injustificable “paràlisi política i institucional que hem viscut darrerament.

Segons la plataforma, “si bé la cohesió i la inversió social apareixen com una prioritat sobre el paper, a la pràctica queden totalment desdibuixades” i “l’únic gran avenç assolit darrerament en matèria social, la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), està molt lluny encara de satisfer les expectatives que va despertar”. A més, “les deficiències en la seva aplicació han limitat de forma notable el seu abast”. Aquesta prestació és una de les reclamacions de la campanya ‘Contra la pobresa i les desigualtats, exigim els nostres drets!’, que planteja el compliment de vuit drets fonamentals –alimentació, salut, educació, habitage, treball, ingressos mínims, mobilitat i participació— com a base perquè es facin efectius tots els que reconeix el nostre ordenament jurídic.

IMG_2405El Síndic de Greuges va recollir ara fa un any les demandes i propostes de la plataforma en forma de queixa i el Manifest recull el retorn efectuat, basat en els informes elaborats per la institució. A la cloenda de la jornada d’avui, Rafael Ribó ha advertit, però, que “els drets van molt més enllà de les lleis i si ens limitem a fer-los complir, no els conquerirem. No crido a la rebel·lió –ha afegit—, però sí a enfocar els problemes amb tota la seva dimensió humana i a canviar tot el que impedeix donar-los resposta; també les lleis”. En relació al dret a l’alimentació, el Síndic considera que “no està suficientment reconegut per les lleis i els tractats internacionals”.

La jornada s’ha obert amb dues ponències de Mikel Mancisidor, membre del Comitè de drets econòmics, socials i culturals de les Nacions Unides, i Maria Jesús Larios, adjunta per a drets de la Infància i l’Adolescència del Síndic de Greuges, i ha inclòs una taula rodona moderada per la periodistaMònica Bernabé amb la participació d’Irene Escorihuela, directora d e l’Observatori DESC; José M. Gil, director del CREDA i professor de la Universitat Politècnica de Catalunya; Gustavo Duch, editor de la revista Soberanía alimentaria, biodiversidad y culturas; i Marta Llobet, investigadora i professora de la Universitat de Barcelona.

Quadre_WIP3L’acte simbòlic de lectura del Manifest –que ha anat a càrrec de tres representants de Pobresa Zero – Justícia Global: Teresa CrespoXavier Ortega i Mercè Civit— ha comptat amb la col·laboració de l’artista plàstica Delphine Boghos, que ha realitzat una obra inspirada en les denúncies i reivindicacions de la plataforma.

Recommended Posts