fiscalitatmunicipal_informePFJ_4taula-300x13814.04.2015 | La Plataforma per una Fiscalitat justa, ambiental i solidària ha presentat avui l’informe ‘Fiscalitat municipal‘ de cara a les properes eleccions del 24 de maig perquè els ajuntaments aportin “el seu gra de sorra a un sistema capaç de sostenir l’Estat de Benestar”, tal com han exposat els portaveus de l’organització a la roda de premsa. Per a Jordi Garcia “és un imperatiu moral assegurar-nos que els impostos es queden a l’Estat i es destinen a finançar els serveis públics” i, en el cas dels ajuntaments, una de les mesures que més hi pot contribuir és no contractar serveis amb cap empresa que operi a paradisos fiscals, una de les propostes del document que es farà arribar a totes les formacions que concorren a les properes eleccions i per la qual ja s’han interessat alguns ajuntaments.

Tot i reconèixer el poc marge de maniobra de les administracions locals en qüestions fiscals degut a que els impostos municipals els regula l’Estat, la Plataforma per una fiscalitat justa alerta que, tal com s’estan gestionant actualment, aquests impostos són els menys progressius. Per això plantegen una bateria de 45 propostes orientades no a recaptar més, sinó a fer-ho de manera més justa. Entre elles, revisar els valors cadastrals per garantir que l’Impost sobre Béns Immobles s’aplica de manera igualitària a tots els municipis, condicionar les exempcions per “interès general” al tipus d’activitat en lloc d’al sbujecte (l’exèrcit o l’església, per exemple) i desincentivar els pisos buits mitjançant un recàrrec del 50% de la quota, ja previst a la Llei d’Hisendes Locals.

L’informe inclou també un bloc de mesures vinculades a la transparència per incrementar i millorar la informació sobre els ingressos i les despeses municipals, fomentar la participació i posar en marxa mecanismes de control ciutadà, ja que “hi ha molta corrupció en les licitacions i la prestació de serveis municipals que acaben encarint el cost dels serveis i generant taxes més elevades”.

A l’acte també s’ha presentat la campanya ‘Municipis lliures de paradisos fiscals’, amb la que la Plataforma per una Fiscalitat Justa, junt amb altres entitats, promourà mesures municipals per a penalitzar empreses que facin enginyeria financera a paradisos fiscals.

+info: web de la Plataforma per una Fiscalitat justa, ambiental i solidària | informe ‘Fiscalitat municipal’ (PDF)

 

Recommended Posts