‘Obrim la porta a la rehabilitació’ és una campanya de sensibilització social impulsada per la part social de la Taula de Participació Social (TPS) que durà aquest eslògan als mitjans de comunicació catalans fins a finals de desembre a través d’una falca de ràdio, un spot televisiu i anuncis en premsa. L’objectiu és conscienciar la societat civil sobre la importància dels programes de rehabilitació en l’àmbit penitenciari per evitar la reincidència dels reclusos i crear una opinió pública favorable a donar oportunitats de reinserció. Representants de la TPS van recordar a l’acte de presentació de la campanya –dimecres passat al Col·legi de Periodistes de Catalunya- que els programes de rehabilitació redueixen la probabilitat de reincidència en un 12%, una xifra que suposaria per a la Generalitat de Catalunya un estalvi de 13 milions d’euros anuals. Actualment a Catalunya segueixen programes de rehabilitació el 35% dels presos.

Més seguretat ciutadana

La TPS reivindica les penes de presó curtes amb el compliment de programes de rehabilitació i reinserció com un dels millors camins per evitar la reincidència i tenir més seguretat ciutadana. Són més eficaços, s’aconsegueixen amb menys cost econòmic i impliquen menys desarrelament social per apart dels presos. Malgrat aquesta constatació, el sistema penal espanyol no segueix aquesta línia. Miquel Pongiluppi, representant de la TPS i membre de l’entitat Cedre, va recordar que hi ha la percepció majoritària que l’enduriment de les penes és la solució a la seguretat ciutadana, una paradoxa tenint en compte que no només implica major reincidència sinó que té més cost econòmic i social: “estem pagant per més seguretat ciutadana i n’estem tenint menys”. L’Estat espanyol registra una de les taxes de criminalitat més baixes de la UE –46,7 per cada 1.000 habitants, en front dels 70,4 de mitjana europea- però té una de les taxes d’empresonament més altes –de 140 per cada 100.000 habitants en front als 63 de mitjana- i més condemnes de llarga durada, un 44% són de més de 5 anys, el 30% a Europa.

La campanya també compta amb un vídeo de testimonis que s’estrenarà el proper 27 de setembre a la jornada Obrint portes, organitzada per la Comissió d’Àmbit Penitenciari d’ECAS. L’entitat Cedre organitza una xerrada en motiu de la campanya el proper 7 d’octubre als Caputxins de Sarrià (Cardenal Vives i Tutó, 2).

 

 

Recommended Posts