Després que l’Audiència de Navarra donés per extingit el deute hipotecari d’un client del BBVA mitjançant l’entrega de l’habitatge hipotecat, dijous passat es va saber que un jutjat mercantil de Barcelona ha eximit un matrimoni de jubilats declarat en concurs d’acreedors de continuar pagant el seu deute. Dues sentències de marcat contingut social que posen de manifest la importància d’adequar les lleis i la seva aplicació al context socioeconòmic, tal com assenyalava la presidenta d’ECAS, Teresa Crespo, en declaracions a El Periódico de Catalunya.

En el cas de l’impagament d’hipoteques i el degoteix constant de desnonaments que provoquen, l’objectiu de les entitats socials és un canvi de la llei que admeti la dació en pagament de manera generalitzada. Però, mentre això no s’aconsegueix –hi ha una Iniciativa Legislativa Popular en tràmit–, “és digne d’elogi que alguns jutges interpretin l’actual llei davant les situacions humanes que està generant la crisi», segons Teresa Crespo.

Un plantejament en què coincideix Àngels Guiteras, presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social (de la qual ECAS és membre): la finalitat és canviar la regulació hipotecària perquè «es tracta d’una llei abusiva que explota aquelles persones que més pateixen la crisi». Per evitar que la situació empitjori, Guiteras afirma que cal «vincular les polítiques econòmiques amb les socials”.

Article complet a El Periódico de Catalunya

Recommended Posts