05.07.2016 | ‘Tercer sector social: on som i cap a on anem?’, article de Rosa Balaguer, vocal d’Incidència d’ECAS a Social.cat.
Vivim els darrers anys en un continu de sacsejades econòmiques, socials i polítiques. La crisi, les desigualtats creixents, el malestar ciutadà, les teranyines de corrupció política a tots els nivells, una Europa insolidària que ens avergonyeix i un món que enfronta orient amb occident… Massa motius per no fer trontollar el pacte en què hem basat les regles de joc d’aquest país durant els darrers 40 anys.
Mirem perplexos els resultats de les darrers eleccions estatals perquè semblen silenciar el clam de canvi que ressona al carrer. El clam, però, existeix i ha estat liderat, des de 2008, per nous moviments i nous partits polítics nascuts a les places dels pobles i les ciutats, de la força i la il·lusió de la ciutadania, que aposta, cada vegada més, per noves formes de govern que avancin cap a la transformació social.
El que mou aquests nous actors, però, ¿és realment nou o pretén recuperar la idea clau de transformar la societat a partir del teixit comunitari, de la ciutadania, generant mecanismes afectius i efectius de participació? No havia estat aquesta idea un pilar bàsic de moltes de les entitats del sector social durant molt de temps?
En aquest escenari complex ,i encara força difús, les entitats també hem patit sacsejades. Nous actors s’incorporen a l’escenari social i l’espai que tradicionalment havíem ocupat les entitats de base i les diferents federacions s’ha de tornar a definir. Les regles del joc estan canviant. On ens reconeixem ara? On ens reconeixen la resta d’actors? Què ens qüestionem? On rau la nostra legitimitat, a qui representem, com som d’independents, o quina capacitat d’incidència real tenim?
ECAS sempre ha considerat la incidència com un eix clau. Els darrers anys hem treballat per enfortir el nostre posicionament, consensuar un discurs i tenir un missatge comú, que beu de les realitats socials que afronten les nostres entitats de base. Més enllà de reaccionar a la interpel·lació, hem estat proactius i tenim agenda pròpia. Tot això ho hem construït mantenint la coherència amb els propis valors i tarannà i fent un esforç per encaixar en l’acció conjunta del tercer sector social.
Hem intentat mantenir una distància amb els partits polítics. Fem propostes a favor de diferents col·lectius i defensem determinades polítiques socials, independentment de qui governi. Aquesta manera de fer i incidir com a federació és el que sovint no poden fer les entitats de base directament perquè no són prou lliures.
Però volem anar més lluny. Hem de trobar la manera d’estar en aquesta crida al canvi i reconèixer el valor essencial que aportarem en aquest procés de transformació: el nostre bagatge al servei de les persones i de lluita per revertir les causes que porten a la creixent desigualtat social.
Per això proposem una jornada sobre Governança, rol i incidència del tercer sector en el context actual que ens ajudi a enfocar-nos. Si volem realment fer una reflexió sincera, en profunditat i valenta sobre el nostre rol en el context actual i decidir com ens relacionarem i com volem ser reconeguts, és important, en primer lloc, una mirada interna en el sí de cada entitat. Perquè qualsevol compromís col·lectiu passa per un compromís individual.