07.06.2018 | Nota de premsa de La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya

  • Projectes de l’Associació Alba (Tàrrega), Fundació Salut Alta (Badalona), Associació Oasiurbà (Raval) i Salesians Sant Jordi (La Mina) han rebut aquesta tarda els Premis La Confederació 2018, amb menció especial a la Fundació Vicki Bernadet
  • Les 33 candidatures presentades queden recollides en una publicació d’experiències referents per al conjunt del Tercer Sector Social

 

Barcelona, 6 de juny de 2018

El Tercer Sector Social de Catalunya s’ha citat aquesta tarda a l’acte d’entrega dels Premis La Confederació 2018, atorgats per la Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, per reconèixer les millors experiències de democràcia interna i transformació social desenvolupades per entitats no lucratives que treballen en l’àmbit dels serveis a les persones. El president de La Confederació, Joan Segarra, ha obert l’acte —al Centre Cívic Golferichs de Barcelona, amb la participació d’un centenar de persones— destacant que “més enllà del caràcter assistencial sovint inherent als serveis d’atenció a les persones, reivindiquem el caràcter transformador del Tercer Sector Social, no només pel que fem sinó per com ho fem”.

En la categoria de la governança democràtica, l’Associació Alba (Tàrrega) ha estat premiada pel seu model de participació interna, un canvi en la cultura de l’organització iniciat fa anys i que ha dotat de capacitat real de decisió al conjunt de professionals que en formen part. En aquesta mateixa categoria, el jurat ha reconegut una iniciativa de la Fundació Salut Alta (Badalona) en la modalitat d’experiències de participació de persones usuàries per haver obert el procés de creació d’un nou centre obert a més de cent persones vinculades a la comunitat: infants, joves i famílies, professionals, voluntaris i agents externs.

El premi a les millors pràctiques en la categoria de transformació social ha reconegut un projecte de l’Associació Oasiurbà (Raval, Barcelona) en la modalitat d’innovació en productes i serveis, i a Salesians Sant Jordi – PES La Mina (La Mina, Barcelona) en la categoria d’experiències amb alt impacte en la comunitat. El projecte ‘Punt Raval’ d’Oasiurbà té l’objectiu d’empoderar el veïnat en qüestions d’habitatge i ha rehabilitat pisos de famílies en situació d’exclusió social amb la participació de les persones afectades i d’estudiants universitaris d’arquitectura a través de tallers i la seva participació voluntària. Salesians Sant Jordi – PES La Mina ha impulsat un projecte per desestigmatitzar el barri de la Mina a través del web desdelamina.net, un canal de participació, informació i opinió amb la participació del teixit associatiu i comunitari. La Fundació Vicki Bernadet ha rebut una menció especial del jurat pels projectes de prevenció d’abusos sexuals en la infància arreu del país i amb tots els col·lectius involucrats.

Les 33 candidatures presentades a aquesta segona edició dels guardons han quedat recollides en una publicació referent en Experiències inspiradores de Governança Democràtica i Transformació Social en el Tercer Sector Social. L’acte ha comptat amb la participació de diversos membres del jurat, format per professionals i experts en el Tercer Sector i l’Economia Social, que han estat els encarregats de lliurar els premis.

L’acte de lliurament dels Premis La Confederació 2018 ha tingut lloc després de l’Assemblea General Anual de l’entitat, en la qual s’ha presentat la proposta legislativa per a la gestió de serveis d’atenció a les persones a través d’un nou model de concertació al marge de la contractació pública. Joan Segarra ha destacat que aquesta proposta recull una demanda històrica del Tercer Sector català, busca excloure els serveis d’atenció de les persones de les lògiques de mercat i suposa un canvi radical en la conceptualització de model de relació entre les administracions públiques i la iniciativa social sense afany de lucre. Aquesta iniciativa —desenvolupada amb èxit en altres comunitats autònomes, com Aragó i el País Valencià— compta amb el consens de tot el sector i aprofundeix en les oportunitats que ofereixen les Directives Europees per garantir l’interès general i la qualitat d’aquesta tipologia de serveis. La Confederació ja ha encetat una ronda de reunions amb els grups parlamentaris i amb el nou Govern de Catalunya amb l’objectiu últim d’assolir un pacte de país en aquesta matèria.

Justament avui, a través d’un comunicat emès conjuntament per La Confederació i la Taula d’entitats del Tercer Sector Social sobre els pagaments a entitats socials i la fi del bloqueig institucional per l’aplicació del 155, s’ha instat el Govern a entomar aquesta proposta legislativa i apostar per una gestió dels serveis públics d’atenció a les persones amb la iniciativa social sense afany de lucre a través de l’acció concertada.

Recommended Posts