10.07.2020 | Nota de premsa d’Arrels Fundació
Hi ha una relació directa entre portar més temps vivint al carrer i patir una situació de vulnerabilitat i deteriorament més greu. A partir dels sis mesos de viure al carrer, una persona de cada quatre ja està en una situació de vulnerabilitat alta, una proporció semblant a la de les persones que hi porten més temps. Coincideix amb el temps d’espera als albergs municipals de Barcelona. És una de les conclusions de l’informe Viure al carrer a Barcelona. Radiografia d’una ciutat sense llar, a partir d’entrevistes a més de 1.400 persones durant els darrers quatre anys.
El nombre de persones que viuen al carrer a Barcelona augmenta any rere any. Actualment són 1.239 les persones al ras, segons el recompte organitzat per Arrels el passat 14 de maig. Darrere d’aquestes xifres fredes hi ha rostres diversos, històries personals, desigualtats estructurals, situacions socials complexes i la vulneració del dret a l’habitatge. Durant quatre anys consecutius hem recorregut els carrers de la ciutat per entrevistar les persones que hi viuen, en el marc dels cens i de la campanya europea per aconseguir #ningúdormintalcarrer. Entre els anys 2016 i 2019 més de 1.400 persones han respost les preguntes de més de 1.600 voluntaris i voluntàries d’Arrels.
L’informe Viure al carrer a Barcelona. Radiografia d’una ciutat sense llar (aquí en pdf) analitza amb profunditat les dades obtingudes durant els censos d’Arrels i les complementa amb altres dades i amb les reflexions de persones que han viscut al carrer i de professionals. També inclou la situació viscuda durant la crisi del coronavirus i l’estat d’alarma i propostes dirigides a les administracions. Aquest document és el primer número d’una nova sèrie d’informes d’Arrels Fundació. Té l’objectiu de generar i difondre coneixement sobre la problemàtica del sensellarisme amb la mirada posada en la transformació social i les solucions.
Qui viu al carrer a Barcelona? Com els afecta viure-hi? Com de vulnerables són? Quina atenció reben? Aquestes són les idees principals de l’informe. Mira aquí un resum virtual de l’informe. | Nota de premsa completa