17.06.2016 | Nota de premsa de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social 

 • Presenten els seus 8 reptes i prioritats pels propers 2 anys
 • En la cloenda del V Congrés del Tercer Sector Social, que durant tres dies ha aplegat prop de 1.800 persones
 • Habitatge, inserció laboral i enfortir la capacitat econòmica de les entitats, entre els reptes principals

La Taula d’entitats del Tercer Sector de Catalunya ha presentat avui les seves prioritats i reptes principals pels propers 2 anys. Aquestes propostes les ha presentat el president de la institució, Oriol Illa, en el discurs de cloenda del V Congrés del Tercer Sector Social que s’ha celebrat aquests tres últims dies a Barcelona sota el lema ‘Créixer Socialment’.

El V Congrés del Tercer Sector Social ha comptat amb la participació de prop de 1.800 persones, de 40 ponents nacionals i internacionals, i s’hi ha celebrat 1 conferència inaugural, 2 grans col·loquis, 8 debats, una àgora d’experiències on s’hi han presentat 154 experiències innovadores que les entitats socials estan portant a terme a Catalunya, i 14 visites per Catalunya per conèixer projectes i serveis de les entitats socials catalanes.

En la cloenda del V Congrés s’ha fet públic el manifest final que ressalta “el compromís col·lectiu de les entitats socials amb el creixement social de Catalunya”. El manifest del V Congrés reclama que “les polítiques socials se situïn al centre de tots els programes i projectes polítics, i la reducció de les desigualtats esdevingui l’objectiu primordial dels pressupostos públics i de les polítiques redistributives de la riquesa”.

Per a les entitats socials catalanes reunides durant aquests tres dies en el seu V Congrés, els reptes i objectius més importants del Tercer Sector Social per als propers dos anys, fins a la celebració del VI Congrés del Tercer Sector Social el 2018, són els següents:

 1. HABITATGE: Duplicar el nombre d’habitatges que gestiona el Tercer Sector Social. Passar de 1.500 a 3.000.
 2. OCUPACIÓ: Enfortir la capacitat del Tercer Sector per incorporar al mercat laboral els col.lectius més vulnerables
 3. INTEGRACIÓ SOCIAL SANITÀRIA: Dissenyar conjuntament i fer realitat una única xarxa d’atenció social i sanitària
 4. ATENCIÓ COMUNITÀRIA: Transformar el model d’intervenció social perquè sigui més comunitari
 5. TRANSFORMACIÓ DIGITAL: Integrar la tecnologia mòbil i digital en el funcionament i en els serveis que presten les entitats socials.
 6. CAPACITAT ECONÒMICA: Instrumentar mecanismes que estimulin la inversió privada en projectes de les entitats socials
 7. CONCERTACIÓ AMB LES ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES: Implantar els nous ‘concerts socials’ per donar estabilitat als serveis de les entitats, i destinar les subvencions a la promoció i foment d’activitats
 8. ECONOMIA SOCIAL: Articular els actors de l’Economia Social i aconseguir una llei de l’Economia Social

En el seu discurs de cloenda, el president de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social, Oriol Illa, ha afirmat que “perquè Catalunya creixi socialment, necessitem que el Tercer Sector Social també creixi, que es faci més gran i més fort”. “Amb aquest Congrés, hem pres consciència dels enormes reptes que tenim com a sector per consolidar i millorar l’atenció als col•lectius vulnerables i la qualitat de vida de les 1.550.000 persones que atenem les entitats socials”. Oriol Illa també ha denunciat que “alguns drets socials bàsics no gaudeixen fins avui de la mateixa efectivitat, ni grau de protecció, ni garantia legal que la resta de drets fonamentals; exemples punyents d’això els trobem i els vivim en les situacions creixents de pobresa, com l’habitacional i l’energètica, però també en la vulneració d’altres drets socials bàsics com el treball, l’alimentació, l’atenció social o la manca de garantia d’uns ingressos mínims” ha conclòs.

Consulta el Manifest final del V Congrés del Tercer Sector Social (PDF)

Recommended Posts