Estudi sobre explotació sexual de dones romaneses28.07.2016 | La Fundació Surt ha iniciat la campanya de sensibilització ‘De Romania a la trampa’, a través de les xarxes socials i a partir d’una pàgina web en català i castellà sobre els elements claus de l’informe ‘El tràfic per a l’explotació sexual de dones romaneses a Espanya’, que s’ha presentat aquesta setmana.

L’objectiu és fer visible la complexa realitat de les dones romaneses víctimes de tràfic i fer una crida a la ciutadania per a no tancar els ulls davant aquesta situació que tenim al nostre entorn. Alhora, Surt insta els poders públics a combatre el fenomen amb tots els mitjans necessaris i, en paral·lel, a atendre les dones impactades pel tràfic amb finalitat d’explotació sexual des d’una òptica de drets humans, en lloc de l’abordatge en forma de control de la immigració considerada il·legal que actualment predomina.

La campanya pretén desterrar l’estereotip de víctima passiva i submisa que perviu en l’imaginari social i que reprodueixen, habitualment, en les campanyes de sensibilització. Com es detecta a l’estudi aquesta imatge no només no es correspon amb la realitat de les dones en situacions d’explotació, sinó que posa fre a la recuperació de les víctimes i a l’empoderament de les dones, i les revictimitza.

Per contra, la recerca qualitativa detecta que les dones romaneses víctimes de tràfic per a l’explotació sexual són agents actives, mogudes per la voluntat d’assolir objectius, però que, enganyades, troben, un cop fora de Romania, les seves expectatives del tot frustrades i pateixen múltiples vulneracions de drets humans, amb la violència masclista de rerefons.

Recommended Posts