06.07.2021 | Nota de premsa de Lafede.cat i la Coalició Prou Complicitat amb Israel

La campanya, impulsada per Lafede.cat i la Coalició Prou Complicitat amb Israel, s’emmarca en una crida més àmplia del poble palestí de demanar el boicot, les desinversions i les sancions a Israel per la vulneració  dels drets del poble palestí. 

Avui s’ha presentat en roda de premsa la campanya “Barcelona, amb l’apartheid no”. Vuitanta-quatre organitzacions i plataformes han signat un manifest per demanar a l’Ajuntament de Barcelona que trenqui l’agermanament amb Tel Aviv, i que reforci la solidaritat amb el poble palestí.

La campanya, impulsada per Lafede.cat- Organitzacions per la Justícia Global i la Coalició Prou Complicitat amb Israel, compta amb el suport d’un ampli ventall d’organitzacions (llistat complet a sota) entre les quals els principals sindicats, plataformes feministes i de joves, la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere, el Consell de la Joventut de Barcelona, SOS Racisme o la Crida LGTBI. També s’han sumat a la campanya la junta de personal i el comitè d’empresa, els organismes que representen els treballadors i treballadores municipals.

Representants de la campanya han entregat després de la roda de premsa el llistat d’entitats adherides a la quarta tinenta d’alcaldia, Laura Pérez.

Una demanda històrica

La demanda per trencar l’agermanament és històrica, i s’emmarca en la crida molt més àmplia del poble palestí de demanar el boicot, les desinversions i les sancions a Israel per les violacions dels drets del poble palestí. A la roda de premsa, Alex Hinno, membre de la Comunitat Palestina de Catalunya i portaveu de la campanya ha manifestat que “El poble Palestí fa 73 anys que suporta un procés de neteja ètnica i colonització inhumana. Per combatre aquesta injustícia s’han intentat tots els mètodes possibles de resistència, i la barbàrie continua, l’ocupació persisteix, i per aquesta raó cal un canvi d’estratègia, cal que la comunitat internacional prengui partit. Barcelona té una llarga tradició antifeixista i, per coherència, ha de trencar ponts i lligams amb l’ocupació i la colonització. Ara tenim l’oportunitat de fer un pas endavant i ser una ciutat valenta, no es pot estar al mateix temps al costat de l’opressor i de l’oprimit.”

Les entitats i col·lectius de la ciutat reprenen la demanda davant la nova onada d’extrema violència per part d’Israel, i davant la repressió i criminalització de les organitzacions de drets humans. El 27 de juliol es jutjarà la cooperant espanyola Juana Ruiz, de l’ONG Health Works Committees, que porta empresonada des del 13 d’abril. Hi ha concentracions convocades aquesta tarda a les 19h a Barcelona, Sabadell i Girona.

Alys Samson,  portaveu de la Coalició Prou Complicitat amb Israel ha remarcat que “És molt fàcil mirar enrere, criticar l’apartheid de Sud-Àfrica i pensar que era impensable tenir relacions llavors amb aquell règim. Però l’apartheid no és quelcom del passat i l’Ajuntament de Barcelona tenint relacions amb Tel Aviv, l’epicentre de l’apartheid israelià, està normalitzant i sent còmplice de les vulneracions de drets humans al poble palestí.” Actualment hi ha 5.300 preses polítiques palestines en presons israelianes

L’agermanament amb Tel Aviv data de 1998 i es va fer en el marc dels Acords d’Oslo, un marc que les ONG, una gran part del poble palestí i els diferents col·lectius de solidaritat consideren que cal superar per aconseguir una pau justa a l’Orient Mitjà. Les entitats catalanes han explicat avui que organitzacions israelianes com Boycott from Within han escrit  una carta a Ada Colau per demanar-li el trencament. “Tal i com va passar amb l’apartheid a Sud-àfrica, serà impossible canviar la naturalesa del règim sense intervenció exterior”, detalla la carta. 

L’alcalde de Gaza, Yahya R. Sarraj ha enviat una carta a Ada Colau, alcaldessa de Barcelona dient: “Hem rebut serioses demandes de la gent de Gaza i d’altres ciutats de Palestina per aturar l’acord d’agermanament actual amb la ciutat de Tel Aviv. Esperem que tingueu en compte aquesta sol·licitud.”

Davant l’ofensiva a gran escala contra la franja de Gaza i la violència a Cisjordània per part de l’exèrcit israelià, el Consell Municipal de Cooperació Internacional de Barcelona va aprovar una declaració el 20 de maig de 2021, a partir d’una proposta de Lafede.cat, per tal de treballar per una pau justa basada en el respecte als drets humans a l’Orient mitjà.

Recommended Posts